Nagyvilág

Ha meghal a munkavállaló, az örököseinek jár pénz a ki nem vett szabadságokért

Nagy hatású döntést hozott az Európai Bíróság. A két különböző ügyben is született ítéletek lényege, hogy a munkavállalóknak akkor is jár kompenzáció, ha nem veszik ki a szabadságaikat. Sőt, ez elhalálozásuk esetén is érvényes, akkor az örökösök jogosultak a pénzbeli kárpótlásra – foglalta össze a 444.hu a döntések lényegét.

A részletek is fontosak.

  • Ugyan nem veszíti el szabadnapjait, illetve az az után járó kárpótlást az alkalmazott, ha nem veszi ki az éves szabadságot, de ez csak akkor érvényes, ha nem lett volna kivenni a szabadságot. Tehát ha kivehette volna, de nem tette meg, akkor nem jár a szabadságmegváltás. (Ezek a rendelkezések főként azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akiknek megszűnt vagy lejárt a munkaszerződésük.)
  • Emiatt azonban az Európai Bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani döntéseket helytelen bátorításként értelmezni arra, hogy a munkavállalók ne is vegyék ki a szabadságaikat abban a reményben, hogy szerződésük vége után majd kárpótlási igényt nyújtanak be a volt munkahelyükhöz.

Egy másik eset arról szólt, hogy a családtagok, örökösök kértek kárpótlást, mert elhunyt rokonuk – értelemszerűen – nem tudta kivenni a neki járó szabadságokat. Az Európai Bizottság az örökösöknek kedvező ítéletet hozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Autóbuszt szerelnek össze az Ikarus Járműtechnika Kft. székesfehérvári gyárában 2018. szeptember 6-án. A Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,15 milliárd forintból valósult meg a cég kapacitásbővítő beruházása Székesfehérváron. MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik