Nagyvilág

Börtön helyett vezető fideszesekkel kirándul az 5 évre elítélt volt polgármester

Habár a Debreceni Ítélőtábla áprilisban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés elfogadása miatt Balmazújváros volt polgármesterét, Veres Margit azóta sem vonult be a börtönbe. Sőt, a raboskodás helyett vezető fideszes politikus körében mutatkozik.

Így kerüli a börtönt az 5 évre elítélt volt polgármester
Az Igazságügyi Minisztérium adhatott halasztást Tiba István fideszes országgyűlési képviselő egykori jobbkezének.

Ezúttal Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel Veres, ahol múlt héten a magyar Országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó mérkőzését tartották.

Az állami televízió tudósításában látható, hogy miközben Kövér László házelnök a csatornának nyilatkozik, Veres Margit a háttérben a résztvevőkkel cseveg.

A felvétel hatodik percében tűnik fel a háttérben a börtönre ítélt volt polgármester.

Emlékezetes, hogy az egykori városvezető korábban arról kapott értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését, ám nem ez nem történt meg. Mint azt korábban megírtuk, bár Veresnek lehetősége lett volna rá, nem kért halasztást a bíróságtól.

Megtudtuk azt is, hogy az elítélt egykori polgármester kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz. Ez önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdése tekintetében, de ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg Áder János meghozza döntését.

A vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni.

Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

Veres a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor arra utalt, hogy a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást pedig az akkor megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte.

A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában át is adták a rendezvényközpontot. Fontos tényező, hogy a nyomozók ekkor már szinte mindent tudtak az ügyben a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, így nem sokkal később gyanúsított, majd vádlott lett Veres Margit és a nagyvállalkozó. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Azt viszont már nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a másodfokú bíróság, hogy az akkori jegyző 5 millió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Ez azért különös, mert a lehallgatott beszélgetésekből, Veres és Tiba vallomásából kitűnt, hogy Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Különös körülmény, hogy Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat. Pedig azt Tiba is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott. A kormánypárti képviselő azt állította, kölcsönről volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik