Belföld

Így kerüli a börtönt az 5 évre elítélt volt polgármester

Noha a Debreceni Ítélőtábla áprilisban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés elfogadása miatt Balmazújváros volt polgármesterét, Veres Margit azóta sem vonult be a börtönbe – értesült a 24.hu. Ez azért érdekes, mert az egykori városvezető korábban arról kapott értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését.

Verest hiába kerestük kérdéseinkkel, csak a védőjét tudtuk utolérni, aki portálunknak elismerte, hogy a volt polgármester nem vonult be a börtönbe. Rácsai Lajos elmondta, ügyfele valóban kapott arról értesítést, hogy június végén meg kell kezdenie a büntetése letöltését, ennek ellenére jogszerűen van szabadlábon. Az ügyvéd azt viszont már nem árulta el, hogy milyen engedély birtokában nem kell bevonulnia a volt polgármesternek. Ezért megkerestük kérdéseinkkel a büntetés-végrehajtásában illetékes Debreceni Törvényszéket.

A bíróság válaszából kiderült, hogy Veres Margit – bár lehetősége lett volna rá – nem kért halasztást a bíróságtól, ugyanakkor a törvényszék sem adott ki elfogatóparancsot ellene.

Azt is közölték, hogy az elítélt kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz. Ez önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdése tekintetében, de ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg Áder János meghozza döntését. Továbbá a Kúriától is kérhette az ítélet végrehajtásának felfüggesztését.

A Kúria megkeresésünkre közölte, hogy Veres Margit védője felülvizsgálati indítványt nyújtott be, ám a legfelsőbb bíróság nem rendelkezett a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről. Az Igazságügyi Minisztérium pedig annyit válaszolt: egyedi ügyekben a személyes adatok védelmére tekintettel nem adnak tájékoztatást.

Mindebből úgy tűnik, hogy vélhetően a Trócsányi László vezette igazságügyi tárca adott halasztást Veres Margitnak, aki Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, korábbi balmazújvárosi polgármester mellett volt jegyző, amikor a terhére rótt bűncselekményt elkövette.

A vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

Veres a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor arra utalt, hogy a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást pedig az akkor megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte.

A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában már át is adták a rendezvényközpontot. Fontos tényező, hogy a nyomozók ekkor már szinte mindent tudtak az ügyben a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, így nem sokkal később gyanúsított, majd vádlott lett Veres Margit és a nagyvállalkozó. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Azt viszont már nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a másodfokú bíróság, hogy az akkori jegyző 5 millió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Ez azért különös, mert a lehallgatott beszélgetésekből, Veres és Tiba vallomásából kitűnt, hogy Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Különös körülmény, hogy Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat.

Pedig azt Tiba is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott. A kormánypárti képviselő azt állította, kölcsönről volt szó.

Veres Margit a jogerős ítélet kihirdetését így magyarázkodott:

Kiemelt képünkön Veres Margit, Balmazújváros polgármestere beszél 2017 októberében egy budapesti szállodában, mellette Pákh Imre magángyűjtő a Munkácsy Balmazújvároson című kiállítás sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik