Nagyvilág
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 02: (From L to R) Germany's Minister of Work and Social Affairs Hubertus Heil, Germany's Economy and Energy Minister Peter Altmaier and German Interior Minister Horst Seehofer present the German government's framework on immigration policy for skilled workers at a press conference on October 2, 2018 in Berlin, Germany.  Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency

A bevándorlóellenes retorika véreztetheti ki Orbán bajor szövetségesét

Schultz Antal
Schultz Antal

újságíró. 2018. 10. 13. 05:59

Az Orbán Viktorral hagyományosan jó kapcsolatot ápoló bajor keresztényszocialisták valószínűleg az egyik leggyengébb eredményükre számíthatnak a vasárnapi tartományi választáson. Úgy fest, nem feltétlen olyan jó csak a migrációról beszélni.

Bajorország Németország legnagyobb és második legnépesebb tartománya 13 millió lakossal, közülük 9,5 millióan jogosultak szavazni. Pár nappal a vasárnapi bajor tartományi választás előtt még az is lehetséges, legalábbis számtanilag, hogy a II. világháború óta három évet leszámítva mindig kormányon levő (négy évet kivéve mindig miniszterelnököt adó) Bajor Keresztényszociális Unió, a CSU nélkül alakul kormánykoalíció. Ráadásul úgy, hogy abba nem veszik be a többi párt által messze elkerült, populista és menekültellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártot.

A keresztényszocialisták most több közvélemény-kutatónál 33 százalékon állnak, és egyiknél sem haladja meg a támogatottságuk a 35 százalékot. Viszonyításképpen: az előző, 2013-as választáson a szavazatok 47,7 százalékát vitte el a párt.

Ha a jelenlegi felmérések pontosak, a bajor törvényhozásba biztosan bekerül még

  • az egyre erősödő Zöldek (16-18%),
  • az utóbbi időben – a Chemnitzben történtek miatt is – gyengülő AfD (10-14%),
  • a teljesen megzuhant szociáldemokrata SPD (10-13%),
  • a 10-11 százalékra mért, tulajdonképpen csak Bajorországban tényező Freie Wähler (Szabad Választók – FW).

Neccesebb lehet megugrani a liberális FDP-nek az ötszázalékos bejutási küszöböt, de úgy tűnik, meglesz (5-6%), nagyot kell viszont hajráznia a baloldali Die Linkének, amely jelenleg 4-4,5 százalékon tanyázik.

E szerint a Zöldek, az SPD, az FDP és az FW közösen 46 százalékot szereznének meg, és többséget alkotnának Angela Merkel CDU-jának bajor testvérpártjával, a CSU-val és AfD-vel szemben a bajor tartományi parlamentben. Egy ilyen koalíció persze egészen valószínűtlen. Az viszont szinte biztos, hogy 1966 óta mindössze másodszor (először éppen a jelenlegi elnök Horst Seehofer első kormányzása alatt) újra koalícióra kényszerülnek a keresztényszocialisták.

Az előrejelzések szerint kétpárti koalíció csak a Zöldek és a keresztényszocialisták között lehet, a legerősebb CSU senki mással nem érné el az abszolút többséget. De a bajor választási rendszer sajátossága miatt (az elsődleges, képviselőjelöltre, és a másodlagos, pártra leadott szavazatok összeadódnak a parlamenti helyek kiosztásánál) a CSU-nak lehet még akkora szerencséje, hogy a szövetségi szinthez hasonlóan a szociáldemokratákkal közösen alakítsanak kormányt (nem nagykoalíciót, mert az SPD Bajorországban nem a második legerősebb párt, igaz, a legfrissebb felmérések szerint már szövetségi szinten sem az).

A kormányalakításról szól a kampány is, a CSU úgy próbál minél több szavazatot elérni, hogy azt hangsúlyozza: a választás után előfordulhat, hogy kormányozhatatlanná válik Bajorország. Főleg ha nélkülük alakul meg egy „szivárvány-kormánykoalíció”. És persze odaszúrtak Merkel politikájának is. A jelenlegi bajor miniszterelnök, Markus Söder szerint a közvélemény-kutatások eredménye a szövetségi kormánynak is köszönhető:

Természetesen ezek olyan számok, amiket hihetetlen mértékben meghatároz Berlin politikája.

Södernek alighanem részben igaza van, a konzervatív kormánypártok népszerűsége folyamatosan csökken 2013 óta, és az egy évvel ezelőtti választás sem állította meg ezt a trendet. Mind szövetségi, mind helyi szinten több mint 30 százalékkal kevesebben szavaznának rájuk.

09 October 2018, Bavaria, Munich: Markus Söder (CSU), Prime Minister of Bavaria, takes part in a press conference after a cabinet meeting in the Bavarian State Chancellery and stands in front of the Bavarian coat of arms. At the last cabinet meeting before the state elections, Bavaria's European policy is on the agenda. Photo: Sven Hoppe/dpa
Markus Söder
Fotó: Sven Hoppe/dpa/AFP

Seehofer, a bűnbak

Egy másik oka a veszteségeknek viszont szövetségi és tartományi szinten is a CSU-elnök, Horst Seehofer, aki Bajorország miniszterelnöke volt tíz éven át, amíg át nem tette székhelyét idén Berlinbe, és lett Merkel szövetségi belügyminisztere.

Több lap is arról ír, hogy a pártban már sokaknak elege van Seehoferből, a német Huffington Post újságírója szerint elsősorban a bevándorláspolitikája miatt. Miközben már a határnál visszafordította volna a más EU-országokban regisztrált bevándorlókat és az elutasított menedékkérők minél előbbi kitoloncolásáról beszélt, a CSU és a testvérpárt támogatói körében is csak 31 százalék véli úgy, hogy ő a megfelelő a belügyminiszteri tisztségre. Ez a szám áprilisban még 47 százalék volt.

BERLIN, GERMANY - JULY 02:  Horst Seehofer, German Interior Minister and leader of the Bavarian Social Union (CSU) leaves the CDU-headquarter after meeting with German Chancellor and leader of the German Chistian Democrats (CDU) Angela Merkel at CDU party headquarters on July 2, 2018 in Berlin, Germany. Seehofer had announced he will resign yesterday from both posts over what he sees as insufficient policy by Merkel over asylum and migraiton policy. He then announced he will postpone his resignation in order to meet with Merkel later today.  (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Megérkezett Seehofer migrációs mesterterve
Az osztrák-német határon felállított transzfercentrumokból küldenék vissza a menedékkérőket.

A bevándorlás-ellenes AfD támogatói között viszont 61 százalék véli úgy, hogy Seehofer alkalmas belügyminiszter. Seehofer úgy politizál, mint az AfD, nem véletlen, hogy annak a vezetői sok alkalommal a támogatásukról biztosították, így volt ez akkor is, amikor koalíciós krízist robbantott ki nyáron, akkor az AfD elnöke, Alexander Gauland bátorította, a frakcióvezető, Alice Weidel pedig felajánlotta, hogy koalícióra lépnek a CSU-val a tartományi választáson. A populisták még egy szórólapra is felírták a bajorok vezetőjének elhíresült mondatát:

A migráció minden politikai problémánk anyja.

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Rengeteg bevándorló érkezett már Németországba, de még többre lenne szükségük
A gazdaság szakképzetteket akar, miközben nagy a nyomás az érkezők megállítására. Merkeléknek egyensúlyozniuk kell, ha nem akarnak súlyos veszteségeket elszenvedni a következő választásokon.

Cserébe az Orbán Viktort többször Bajorországba hívó Seehofer is kacsintott az AfD, de legalábbis szavazói felé: a chemnitzi szélsőjobbos felvonulásról azt mondta, hogy szívesen részt vett volna rajta, ha nem lenne miniszter, persze nem a radikálisokkal. És kitartott a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, Hans-Georg Maaßen mellett, aki tagadta, hogy hajtóvadászatot indítottak volna szélsőjobbosok menekültek és baloldaliak ellen. Olyannyira mellette állt, hogy mikor leváltották Maaßent, Seehofer államtitkára lett, tulajdonképpen felfelé bukva.

Párton belül a Welt újságírójának azt mondták, hogy eléggé nagy a düh Seehoferrel szemben, ha a CSU a szavazatoknak csak a 35-36 százalékát vagy annál is kevesebbet kapja, elköszönnek az elnöküktől.

Söder, a bűnbak

A készülő kudarc harmadik oka Markus Söder, a Bajor Szabadállam jelenlegi miniszterelnöke, Seehofer párton belüli ellenfele lehet. Márciusban, miután megválasztották miniszterelnöknek, az országot járta, fejlesztésekről, szociális kiadásokról, Bajorország biztonságáról beszélt. Meg is volt a foganatja, egyre nagyobbá vált a párt támogatottsága, 39 százalékról egészen 44 százalékra emelkedett. Aztán a nyár közepén egyre inkább a bevándorlást helyezte a középpontba, ami egyébként sem állt tőle távol, mármint a szigorúbb szabályozás bevezetésének követelése.

Már 2015-ben is kerítést akart húzatni az osztrák-német határra, most nyáron pedig már a „menekültturizmusról” értekezett. Ő is, ahogy elődje, az AfD választóit nézte ki magának. Céljával ellentétben ekkor elkezdett süllyedni a párt népszerűsége, és nagyöreg politikusok, helyi pártszervezetek és egyházi emberek is elkezdték kritizálni Södert.

A választók körében is egyre népszerűtlenebb lett, míg korábban a többség azt gondolta, hogy jó miniszterelnök, mára már 42 százalékuk gondolja csak annak, míg 44 százalékuk az ellenkezőjét mondja.

Destroyed election posters of Bavaria's State Premier and top candidate of the conservative Christian Social Union (CSU) party for the regional elections in Bavaria, Markus Soeder,  can be seen in Munich, southern Germany, on October 10, 2018. - The regional election in Bavaria will take place on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Fotó: Christof Stache/ AFP

Belső harcok

A negyedik ok: ők ketten, vagyis a harcuk egymás ellen. Söder, noha már kicsit visszavett, folyamatosan Berlint és ezzel Seehofert kritizálja, ahogy azt feljebb írtuk, Seehofer pedig egy interjúban azt mondta:

Az elmúlt hat hónapban sem a bajor politikába, sem a kampányba nem szóltam bele.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Söder felelős a kampány stratégiai megfontolásaiért. Szóval, ha nem is közvetlenül, de kritizálta Södert, rá akarja kenni a várhatóan csalódást jelentő választási eredményeket. Neki üzent azzal is, hogy bár most 33-35 százalékon állnak, de elviekben még mindig elérhető innen az abszolút többség, ami persze teljesen valószínűtlen. A beszólogatás és a bűnbakkeresés ráadásul teljesen új a bajor pártban, ilyenre korábban még nem volt példa.

Innen próbálnak menteni

Söder, látva a csökkenő számokat, stratégiát váltott, noha a Merkel-kormány továbbra is a célpontja maradt, kijelentette, hogy többé nem használja a „menekültturizmus” kifejezést, sőt aggódik az országa politikai kultúrájáért. Beszédei ismét puhábbak lettek, és a Magyarországon sem ismeretlen cselhez folyamodott: cicákkal és kutyakölykökkel közös képeket posztolt.

Seehofer időközben elkezdett távolodni az AfD-től: kijelentette, szó sem lehet arról, hogy pártja és a populisták koalícióra lépnének egymással, sőt az AfD-t azzal vádolta meg, hogy „az állam ellen vannak, akárhányszor is mondják el, hogy ők demokraták”.

A bevándorlás kérdéskörében is visszavett. Júniusban még 180-220 ezer új bevándorlót prognosztizált 2018-ra, szerdán viszont már azt mondta, hogy 100 ezer migráns érkezett az országba eddig, és mivel novemberben-decemberben hagyományosan kevesebben érkeznek az év többi szakához képest, nem valósul meg, amit korábban előrejelzett.

A szövetségi kormánykoalíció válsága után ráadásul beállt Merkel mögé, amikor a CDU új frakcióvezetőt választott. Éppen akkor, amikor úgy tűnik, a kancellár csillaga leáldozóban, a ’70-es évek óta nem volt olyan, hogy a jelenlegi vezetőnek kihívója legyen a pártban, most lett, ráadásul Merkel embere ki is kapott Ralph Brinkhaustól.

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 25:  German Chancellor Angela Merkel speaks at the annual congress of the Federation of German Industry (BDI) on September 25, 2018 in Berlin, Germany. Merkel is being seen by many as weakened following the discussions and outcome between her and the other government coalition partners over what to do with Hans-Georg Maassen, the domestic security head who came under sharp criticim with demands to resign following comments he made over recent right-wing marches in Chemnitz.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Végérvényesen vége lehet Merkel kancellárságának
Leszavazta a frakció Angela Merkel hű szövetségesét, a parlamenti frakció vezetőjét.

Seehofer időközben a Söder és közte meglévő feszültséget is elkezdte leplezni, együtt jelentek meg a Franz Josef Strauß volt pártelnök halálának 30. évfordulójára rendezett megemlékezésen Rott am Innben. Ahol újra hitet tettek amellett, hogy a CDU-tól jobbra nem létezhet demokratikusan legitim politikai erő, demagógok és szélsőjobboldaliak – ahogy azt Strauß is vélte – nem kerülhetnek újra hatalomra az országban, és hogy a korábbi bajor miniszterelnök nemhogy

nem voksolt volna az AfD-re, de kifejezetten harcolt volna ellenük.

Aztán most hétfőn, a CSU ingolstadti kongresszusán is egymás mellett álltak a tribünön. Mintha semmi gond nem lenne, de valószínűleg minden törekvésük elkésett.

Noha a bajor választók számára még mindig toronymagasan a legfontosabb probléma a bevándorlás és az integráció kérdése (44 százalékuk véli így), de 8 százalékponttal kisebb ez a szám, mint a júliusi méréskor volt – derült ki a BayernTrend szeptemberi közvélemény-kutatásából. Míg egyre többeket érdekelnek a lakhatási- és ingatlanbérlési kérdések vagy az iskola- és a képzési rendszer.

Ráadásul a megkérdezetteknek csak a 23 százaléka gondolja úgy, hogy a CSU egyedüli kormányzása lenne a megfelelő a választás után, 71 százalékuk viszont azt, hogy koalíciós kormányzás lenne optimális. A BayernTrend felmérése szerint a legüdvösebb a választók szemszögéből a CSU és a Zöldek vagy az FW közötti megállapodás lenne.

Kiemelt kép: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73859291, Elek PÈter, humorista. /interj˙/ FotÛ: Schˆff Gergely, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.