Nagyvilág

Gibraltár megvétózná a Brexitet

Gibraltár (gibraltár, )
Gibraltár (gibraltár, )
Fabian Picardo főminiszter elég szkeptikus, ami nem csoda: a gibraltáriak 96 százaléka elutasította a Brexitet.

Exkluzív interjút adott a brit Independentnek Fabian Picardo gibraltári főminiszter, ami önmagában nem lenne még nagy svungú esemény. Azonban Picardo gyakorlatilag arról beszélt, mennyire rühelli a britek kilépését az EU-ból, és ha picit is hátrányos a Brexit valamely pontja, megvétózza azt.

Nagy-Britanniában egyre komolyabbak a félelmek, hogy az unióból való távozás gazdaságilag hátrányosan érinti majd a királyságot. Picardót ez is aggasztja, ezért örülne, ha újabb népszavazás lenne a Brexitről. Ez nem csoda, Gibraltáron a lakosság 96 százaléka szavazott az EU-ban maradás mellett anno.

Picardo azzal érvel a vétó mellett, hogy a gibraltári alkotmány megenged ilyesmit abban az esetben, ha valami fenyegeti a brit külbirtok gazdasági vagy szociális életét. Mindez a lap szerint felbátoríthatja a többi, a Brexittől ódzkodó brit országrészt, így Skóciát és Walest is.

Mindez azért érdekes, mert már Nigel Farage, a kilépésért harcoló UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) vezetője is közölte, a sok ajvékolás miatt szerinte is jó lenne egy megerősítő népszavazás. A háttérben a két nagy párt, a Munkáspárt és a kormányzó konzervatívok vezetői is egyre inkább úgy vannak vele, hogy vagy egy előrehozott választással vagy egy referendummal ismét meg kéne a népet kérdezni a Brexitről.

Picardo azért azt mondta, lát lehetőséget az unióból való távozás után is, például az EU-n kívüli országokkal lehet majd hidakat építeni.

(Kiemelt kép: AFP) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik