Nagyvilág

A Brexit után Spanyolország vétójogot kaphat a Gibraltárt érintő döntésekben

24.hu
24.hu

2017. 03. 31. 20:53

Korábban a témában:

Spanyolországnak vétójoga lehet a Gibraltárt érintő döntésekben, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – áll abban a szövegtervezetben, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke készített a kiválási tárgyalásokról szóló iránymutatásként, és küldött szét a tagállamok kormányainak pénteken.

Eszerint az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú területtel kapcsolatban az unió és a brit kormány között a későbbiekben csak úgy jöhet létre bármiféle megállapodás, ha arról a spanyol és brit vezetés is külön megegyezik.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a Brexit-tárgyalásoknak nem lesz része Gibraltár sorsa, ami megfelel a spanyol kormány korábbi kérésének.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken a kabinet elégedettségét tolmácsolta a Tusk-dokumentummal kapcsolatban.

Spanyolország már a brit népszavazás előtt felvetette, hogy

ha az Egyesült Királyság távozik az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz.A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.

A mindössze 6,5 négyzetkilométeres Gibraltáron 30 ezren élnek, a lakosság nagy többsége a referendumon elutasította a kilépést, mert attól féltek, hogy megszűnnének azok az alapok, amelyek virágzó gazdaságukat biztosítják.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.