Külföld
London, 2017. június 19.
Rendőrök állnak sorfalat a Finsbury Park közelében, ahol furgon gázolt el gyalogosokat a brit főváros, London északi részén, a Seven Sisters Roadnál 2017. június 19-én. A jármű a közelben lévő mecsetből távozó tömegbe hajtott. A rendőrség tájékoztatása szerint egy embert őrizetbe vettek, a sérülteket kórházban ápolják. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)


 Policemen stand by a police cordon near Finsbury Park, after a van collision incident in north London, Britain, 19 June 2017. According to the Metropolitan Police Service, police responded on 19 June, to reports of a major incident where a vehicle collided with pedestrians in Seven Sisters Road, in north London. One person has been arrested, police added. A number of ambulance crews and specialist teams have been sent to the scene where a number of casualties was confirmed. The Muslim Council of Britain (MCB) commented on the incident saying that a van has run over worshippers outside the Muslim Welfare House (MWH), near the Finsbury Park Mosque. British Prime Minister Theresa May described the attack as a 'terrible incident.'  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ami most történik, annak egyedül az Iszlám Állam örül

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 06. 21. 18:40

Korábban a témában:

Az utóbbi időben látszólag kétféle változás történt a terrorizmusban Nyugat-Európában és Amerikában. Nem csak a gázolásos merényletek szaporodtak meg, de úgy tűnik, egyre több a muszlimok elleni erőszak is.

Londonban hétfő hajnalban egy férfi a felhajtott a járdára, és elgázolt egy mecset mellett álló muszlimcsoportot. Egy ember meghalt, tíz megsérült. Csak az imám erőteljes fellépése akadályozta meg, hogy a sofőrt meglincseljék. Az autót Darren Osborne, egy 47 éves, többgyerekes fehér családapa vezette, aki azt kiabálta, hogy minden muszlimot meg akar ölni. Ugyanaznap délután a város egy másik forgalmas mecsetje telefonos fenyegetést kapott. Az esetet a rendőrség terrorizmusként kezeli.

Fotó: EPA / Favundo Arrizabalaga

Nem így Virginiában, ahol egy 17 éves muszlim lányt öltek meg, miután elhagyta a Sterlingben található mecsetet. A rendőrség egy 22 éves férfit, Darwin Martinez Torrest tartóztatott le, de itt gyűlölet-bűncselekményként kezelik az esetet, nem terrorizmusként.

Egy hónappal korábban Portlandben a 37 éves Jeremy Joseph Christian két muszlim nőnek üvöltözött rasszista mondatokat a helyközi vasúton. Két férfi megpróbált közbeavatkozni, de a férfi mindkettőt leszúrta, egy harmadikat megsebesített. Az 53 éves Ricky John Best és a 23 éves Myrddin Namkai Meche még a vasúti kocsiban meghalt.

Még ennél is korábban pedig Kansasban lőttek agyon két indiai programozót, mert a fehér támadó muszlimnak hitte őket. Kaliforniában pedig egy szikh férfit vertek össze ugyanezért. A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként kezeli az eseteket.

Tényleg egyre több?

Megkérdeztük Szalai Mátét, a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársát, tényleg létezik-e olyan trend, ami azt mutatja, egyre több a muszlimok elleni erőszakos bűncselekmény.

Nagyon nehéz statisztikailag megalapozott választ adni erre a kérdésre

– mondja Szalai.

Ennek az az oka, hogy a tagállamok az ilyen jellegű, tehát az etnikai és vallási közösségek elleni, akciókat gyakran nem terrorizmusnak, hanem mondjuk gyűlölet-bűncselekménynek nevezik, ezért elvész a statisztikákban.

Szalai azt mondja, az Europol legfrissebb jelentése szerint növekvő tendenciát mutatnak az ilyen bűncselekmények: az Egyesült Királyságban például csak 2016 közepéig egy év alatt 41 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma. Ráadásul kis létszámban, de megjelentek az önbíráskodók is, elsősorban Németországban, Hollandiában és korábban Finnországban, akik a hatóságok tehetetlenségére hivatkozva igyekeznek a saját kezükbe venni a (többségi) társadalom védelmét.

Tehát növekvő tendenciát tudunk valószínűsíteni – mondja Szalai.

A szakértő szerint nagyon nehéz különbséget tenni ezek között a kifejezések között, mivel a terrorizmus egyszerre jogi és politikai fogalom, ráadásul nagyon értéktelített is. Objektív különválasztás ezért nem is képzelhető el.

A terrorizmussal foglalkozó szakirodalomban régóta vita és kritika tárgya, hogy elsősorban a nyugati államok elfogultak a kisebbségi és elsősorban a muszlim elkövetőkkel szemben, és őket előszeretettel nevezik terroristának, míg a többségi társadalom tagjai által elkövetett merényleteket nem. Ez persze nem kizárólagos és rengeteg ellenpélda található. Nagy vitát váltott ki Dylan Roof esete, aki 2015. júniusában, Charlestonban kilenc embert ölt meg az afroamerikai közösség egyik templomában rasszista indítékkal, őt mégsem nevezte a fősodorba tartozó média terroristának.

– mondja, de szerinte azt is fontos látnunk, hogy

a terrorizmus sosem lesz objektív fogalom, ezért nem várható el, hogy pontosan le tudjuk határolni, hogy ki számít terroristának.

Mivel a kifejezés a politikai célú illegális erőszakhasználatra utal, ezért minden politikai közösségben annak jogszabályai lesznek az irányadóak, mondja Szalai.

A szakértő szerint a szélsőségek mindig erősítik egymást.

Ahogy a jelenlegi muszlimellenes akciók a muszlimok által elkövetett merényletekre jelentenek választ, úgy ezek a tettek is elsődlegesen a szélsőséges iszlamistáknak kedveznek.

Az Iszlám Állam például szerinte hivatkozhat ezekre az akciókra annak érdekében, hogy bebizonyítsa a Nyugat iszlámellenességét és csatlakozásra hívja fel a nyugati muszlimokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.