Nagyvilág

Emberré nyilvánították India két szent folyóját

Emberi jogokkal ruházott fel két folyót egy észak-indiai bíróság. A himalájai régióban fekvő Uttarakhand tartomány felsőbb bíróságának értelmében, ha valaki szennyezi a Gangeszt, vagy a Jumanát ugyanolyan büntetésre számíthat, mintha egy embernek ártott volna.

Mindkét folyó szentnek számít az ország legnagyobb vallásának számító hinduizmus tanai szerint. A bíróság azt írja indoklásában, hogy az India népességének felét kitevő hinduk mélyen gyökerező hite szerint, a két folyó a létezésük, jólétük, és egészségük középpontja. A népesség gyors gyarapodása, az ipar fejlődése, és az urbanizáció miatt azonban a Gangesz és a Jumana is elképesztően szennyezett.

A bírósági döntéssel együtt kineveztek két állami tisztségviselőt is a folyók jogi képviseletének ellátására. A környezetvédő aktivisták reményei szerint a döntés meggyorsíthatja majd a szent folyók megtisztulását

Az indiai törvény egy héttel az után született, hogy Új-Zélandon, a világon először ruháztak fel emberi jogokkal egy folyót, a Whanganuit.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik