“Kapcsolatom van Jézussal és meleg vagyok!”

Ugandában, ahol tavaly még kis híján olyan törvényt hoztak, amely életfogytiglanig tartó börtönnel büntette volna az azonos neműek közötti szexet, szombaton büszkeségi felvonulást tartottak homoszexuálisok.

A megmozduláson nem hömpölygött tömeg, csupán mintegy 70 ember vett részt rajta. A demonstráció Entebbében volt, a főváros, Kampala peremén. A felvonulók táblákon egyebek közt olyan feliratokkal hirdették másságukat, mint “Kapcsolatom van Jézussal és meleg vagyok!”

A menet csak nyúlfarknyi távot tett meg, de mindössze ennyit is tervezett. Atrocitás nem történt.

Uganda tavaly kis híján olyan melegellenes törvényt vezetett be, amely az úgymond “sorozatos bűnelkövetőket” – a rendszeresen homoszexuális életet élőket – akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatta volna, emellett pedig már a homoszexualitás nyilvános támogatását is büntette volna. A törvényt elfogadta a parlament, az államfő is aláírta, ám az alkotmánybíróság jogi hibákra hivatkozva elutasította.

Ezek után több képviselő még mindig nem adta fel, és azzal fenyegetőzött, hogy újból a parlament elé terjesztteti. Ez azonban nem történt meg, és várhatóan nem is fog. Az ország vezetése ugyanis nyugati nyomásra elállt a törvény végigerőszakolásától, mert igencsak megcsappanhattak volna az Ugandába érkező segélyek. Több ország – köztük Norvégia és Dánia – közölte, hogy visszatart Ugandának szánt segélyeket, és még a politikába ritkán beavatkozó Világbank is elhalasztotta egy hitelének folyósítását.

Afrikában 37 országban tiltja törvény a homoszexualitást.