Görög adósság: sztrájkot hirdetettek a szakszervezetek

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség holnapra. A parlament feltehetően aznap szavaz a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról.
Kapcsolódó cikkek

Vagyis újabb komoly megszorító intézkedések várnak a dél-európai országra. Az Adedy, amely az egyik legnagyobb görög szakszervezeti szövetség, a 24 órás sztrájk mellett helyi idő szerint szerda este hét órára tüntetést is összehívott a parlament épülete elé, a belvárosi Szintagma térre. A görög önkormányzati dolgozók szakszervezete (POE-OTA) szinten 24 órás sztrájkfelhívást adott ki szerdára.

Először hirdettek sztrájkot a közalkalmazottak azóta, hogy Alekszisz Ciprasz vezetésével január végén hatalomra jutott a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza), amely 2010 és 2014 között a megszorítások ellen tartott nagy tüntetések és munkabeszüntetések főszereplője volt.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán hétfő reggel jött létre a megállapodás a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, amelyet azonban legkésőbb szerdán meg kell szavaznia a görög parlamentnek is. Ezután Görögország megkezdheti a tárgyalásokat a három évre szóló, 82-86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amelyért cserébe kemény megszorításokat kell végrehajtania.

A Sziriza és koalíciós partnere, a Független Görögök pártja összesen 162 mandátummal bír a 300 fős parlamentben. A Sziriza 149, illetve a Független Görögök 13 képviselője kedden alakítja ki álláspontját a megállapodásról.

Az Adedy felhívására hétfő este máris több százan tüntettek a Szintagma téren a megszorító gazdaságpolitika folytatása ellen. Várhatóan további két tiltakozó megmozdulást tartanak az este, az egyiket a közösségi hálózatokon szervezték, a másikat a baloldali antikapitalista Antarszia párt hirdette meg.