Nagyvilág

10 millió diák, rendőrcunami: itt a világ legdurvább felvételije

High-tech eszközök, kíméletlen ellenőrzés, gigantikus számú jelentkező és spártai felkészülés jellemzi a kínai felvételi rendszert.

Gaokao – ez a szép csengésű szó jelöli Kínában azt a vizsgát, amely kapu vagy sorompó lehet az egyetemi évekhez. A számok, ahogyan azt már Kínával kapcsolatban megszokhattuk, döbbenetesek: idén 9,7 millió fiatal rugaszkodik neki a gaokaonak, amire akár évekig is készülhetnek, elég keményen. Az egyetemi felvételi szempontjából leghatékonyabb iskolákban 5.30-kor már a könyvek felett görnyednek a tanulók és csak este 10-kor indulnak haza.

Érmébe rejtett kamerák

A tanulók a gaokao keretében vizsgát tesznek kínai és angol nyelvből, matematikából, illetve további három tárgyból: vagy fizikából, kémiából és biológiából vagy történelemből, földrajzból és politikai ismeretekből. A teszt írásának napjaira a forgalmat elterelik, Pekingben például plusz utcákat tartanak fenn a tanulóknak. Foshan városában pedig ebben az időszakban az iskolák 500 méteres környezetében tilos a hangos zene.

Kínában a jelentkezők számánál 2,4 millióval kevesebb az egyetemi hely, így a diákok gyakran mindent bevetnek. A szokásos módszerek mellett – minden évben keringenek lopott teszt ívek, illetve időről-időre megpróbálják feltörni a vizsga honlapját – a high-tech megoldások is megjelennek. Tavaly például az egyik diáknál egy érmébe rejtve (!) találtak egy olyan eszközt, amely képek fogadására képes. A fiatalokat az sem veti vissza, hogy a kínai Oktatási Minisztérium minden évben figyelmeztet: a csaláson ért fiatalokat 1-3 évre kizárják a felvételi eljárásból.

Ám nemcsak a felvételizők, a felvételiztetők is fel vannak készülve mindenre, a vizsgára érkező kínai fiataloknak például a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez hasonló procedúrán kell átesniük a teszt kitöltése előtt. A szigorú és alapos  ellenőrzésről errefelé talál képeket.

Fotó: Europress/Getty Images

236 ezer kínai fiatal inkább az USÁ-t választotta

Míg a gyerekek a teszt felett izzadnak, a szülők az épület előtt várakoznak – a rendőrség felügyeletével. A szülők számára egyébként éppen annyira megerőltető és idegőrlő a felvételi, mint gyerekeik számára, hiszen a gaokaón dől el, kap-e esélyt a fiatal a kartierépítésre vagy sem. A szülők ezért előszeretettel küldik gyerekeiket külföldi egyetemekre: a tavalyi évben 236 ezer kínai fiatal tanult az Egyesült Államokban – ez körülbelül 40%-kal több, mint az azt megelőző tanulmányi évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik