Nagyvilág

Ban Ki Mun: jogszerűtlen lenne az amerikai támadás

ban ki mun (ban ki mun)
ban ki mun (ban ki mun)

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy Szíria elleni esetleges amerikai katonai csapással kapcsolatban kedden kijelentette, hogy az erő alkalmazása csak a világszervezet felhatalmazása vagy önvédelem esetén lenne jogszerű, és arra is figyelmeztetett, hogy a beavatkozás csak további vérontáshoz vezetne a közel-keleti országban.

Ban Ki Mun azután nyilatkozott a kérdésben, hogy Barack Obama amerikai elnök több vezető republikánus politikus támogatását is megszerezte egy esetleges beavatkozáshoz, amelyről szeptember 9-e után dönt az amerikai törvényhozás.

“Az erő alkalmazása csak az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban lévő önvédelem és/vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazása esetén jogszerű. Ez az ENSZ határozott alapelve” – közölte az ENSZ-főtitkár.

Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ BT beleegyezése nélkül is kész akciót indítani, mivel a szervezet lebénult, és képtelen felelősségre vonni Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Amerikai, francia és brit vádak szerint Aszad erői augusztus 21-én vegyi fegyvereket vetettek be felkelők ellen a szíriai polgárháborúban, ami nyugati politikusok szerint büntetést követel.

Oroszország és Kína ugyanakkor három alkalommal is megvétózta a BT-ben, hogy a szervezet Aszadot elítélő és Szíriát szankciókkal fenyegető határozatot hozzon, a legutóbbi gáztámadással kapcsolatos bizonyítékokat pedig nem találták elégségesnek ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.

A Ban Ki Mun által idézett ENSZ Alapokmány valóban csak a két fenti esetben tartja jogszerűnek a háborút, a brit kormány egy korábbi jelentése ugyanakkor azzal – a több nemzetközi jogtudós által elfogadott állásponttal – érvelt, hogy a nemzetközi közösségnek humanitárius kötelessége beavatkoznia Szíriában, hogy megakadályozza a polgári lakosság szenvedését és a vegyi fegyverek – nemzetközi jog által tiltott – bevetését.

“Elismerem, hogy meg kell akadályozni a vegyi fegyverek újbóli bevetését. Ugyanakkor számba kell venni, hogy az esetleges megtorlás milyen hatással lesz a további vérontás megakadályozására és a konfliktus politikai rendezésére irányuló erőfeszítésekre” – mondta Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy ha valóban vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, az “a nemzetközi jog súlyos megsértése és felháborító háborús bűncselekmény”, amelynek felelőseit bíróság elé kell állítani.

Az ENSZ korábban vegyifegyver-szakértőket küldött Szíriába az állítólagos gáztámadás kivizsgálására. Ők már elhagyták az országot, s a helyszínen felvett mintákat elemzik. Az amerikai, a brit és a francia titkosszolgálat más bizonyítékokra hivatkozva azt állítja, hogy biztosan történt gáztámadás, amelyet Aszad erői követtek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik