Kultúra

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

MTVA/Gyûjtemény: Keleti Éva
MTVA/Gyûjtemény: Keleti Éva

Kulka János Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a Nemzet Színészének – írja a Nemzeti Színház közleménye.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet azon művészek kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, akik – a jelenlegi szabályozás szerint – életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek életjáradékként. Ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak.

Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

Kulka János 1982-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályfőnöke Kazimir Károly volt, s többek közt Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna és Lang Györgyi voltak az osztálytársai. A főiskola után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben aztán a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött. A Babarczy László vezette színház ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi EszterLázár KatiMáté GáborMolnár PiroskaJordán Tamás, s itt rendezett az igazgatón kívül Ács JánosAscher TamásGazdag Gyula és Gothár Péter is. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit, a Színikritikusok díját és a Jászai-díjat.

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten. 2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. 2018-ig a Katona József Színház tagja volt. 2018 májusában betegsége miatt visszavonult a színészettől, állapota azonban a vártnál gyorsabban javult, 2019 januárjában előbb egy szöveg nélküli szerepben állt színpadra, később egy tévéreklámhoz adta a hangját, majd azt is bejelentették, hogy Csehov Cseresznyéskertjében immár egy szöveges szerepet is elvállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik