Közélet

Harminc kisbaba vár elhelyezésre Miskolcon, mert nincs elég gondozási hely és nevelőszülő

PANCAKE PICTURES / IMAGE SOURCE / AFP
PANCAKE PICTURES / IMAGE SOURCE / AFP

Mintegy 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve egy ott létrehozott otthonban – írta a Népszava. A lap információi szerint ennek az az oka, hogy a gyermekvédelemben nincs elég férőhely, gondozási hely és nevelőszülő.

A rendezetlen jogállás azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs gyámjuk, és nincsenek nevelésbe véve sem.

A Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője, Farkas László azt közölte: a megyei kórház területén tavaly kialakítottak egy 21 férőhelyes, kifejezetten a kórházból haza nem adható újszülöttek elhelyezési problémáira létrehozott különleges gyermekotthont, amely jelenleg már teljes kapacitással működik.

A lap szerint még ennél is nagyobb a kihasználtság: nem cáfolták ugyanis azt az információt, hogy mintegy 30 kisbaba vár elhelyezésre, miközben az otthon 21 férőhelyes.

A Népszava megkérdezte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy miért nem nevelőszülőknél gondozzák a kicsiket, ahogy ezt a gyermekvédelmi törvény is előírja, ám erre nem adtak érdemi választ. A gyermekek védelméről szóló hatályos törvény vonatkozó fejezete szerint a 12. életévét be nem töltött gyermeknek minden esetben nevelőszülőt, vagy – ha ez nem lehetséges, illetve a gyermek egészségi vagy személyiségállapota indokolja gyermekotthont, vagy fogyatékosok vagy pszichiátriai betegek otthonát, támogatott lakhatást jelöl ki a gyámhatóság.

A Belügyminisztérium azt közölte,

a kórházban hagyott gyerekek több mint 90 százaléka nem örökbe adható,

ezért az örökbefogadási folyamatot az esetükben nem is lehet elindítani.

A várhatóan családon kívüli elhelyezést igénylő csecsemők száma jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben haladja meg a 10 főt, a fővárosban, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben az 5 főt. Tavaly a Gyermekjogi Civil Koalíció nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy napjainkban körülbelül 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között, mert a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői férőhely hiányában nem tud számukra gondozási helyet biztosítani.

Az SOS Gyermekfalvak tavaly októberi kampánya pedig szólt arról, hogy 5400 aktív nevelőszülő van az országban és körülbelül 2000 hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyerek családban nőhessen fel.

– A gyerekvédelmi rendszer az egy olyan ellátórendszer az államon belül, ami évtizedek óta görget maga előtt strukturális problémákat – erről beszélt korábban Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője, aki szerint nagyon szép jogszabályaink vannak, amik nincsenek végrehajtva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik