Kultúra

Több mint egy évet töltött meztelenül egy stúdiólakásba zárva – közben tudta nélkül millióan nézték a tévében

Tomoaki „Nasubi” Hamatsu rosszkor kapcsolódott be a japán tévézésbe: akkor jelentkezett feltörekvő komikusként, a hírnév reményében egy „showbizniszhez kapcsolódó munkára” egy tévésorozatba, amikor épp a virágkorukat élték Japánban a megbotránkoztató kihívásokról szóló műsorok – írja a New York Post. 1999-ben, 24 évesen szerepelt a Susunu! Denpa Shonen című műsorban (magyarul kábé „Vigyázat! Őrült fiatalok”),

ahol aztán több mint egy évet töltött meztelenül egy ablak nélküli stúdiólakásba zárva – miközben tudta nélkül milliók nézték a tévében.

Az élményeiről a Hulu új dokumentumfilmjében, a The Contestantban (A versenyző) mesél.

Nasubi nem tudta, mire vállalkozik, amikor a „valóságshow-királyként” ismert Toshio Tsuchiya elvitte egy ablaktalan tokiói stúdiólakásba, és arra kérte, maradjon a helységben a műsor kedvéért, és vezessen naplót a szobában eltöltött élményeiről. „Tsuchiya nagyon híres producer volt” – idézi fel Nasubi. „Megtiszteltetésnek éreztem, hogy kiválasztottak. Csodáltam őt. De ez megváltozott. Gonosszá vált. A tiszteletem végül haraggá változott.”

Akkor kezdett kételkedni a dologban, amikor Tsuchiya megparancsolta neki, hogy vetkőzzön le.

Nem akartam meztelen lenni

– mondta Nasubi. „Milliószor elmondtam neki. De ő ragaszkodott hozzá. Megtettem. Aztán azt mondtam neki, hogy nem akarom, hogy adásba kerüljek”. Meg is ígérték neki, hogy nem adja majd a tévé, ám a kamerák valójában ekkora már forogtak.

IMDB

A producerek azt mondták neki, hogy a kihívás teljesítése érdekében nem hagyhatja el a szobát addig, amíg nem nyer összesen 1 millió jen értékű nyereményt különböző magazinos nyereményjátékokon keresztül. A túléléshez konkrétan szüksége volt ezekre a nyereményekre, mert csak így tudott olyan alapvető dolgokat szerezni, mint ételt (hamar nyert ugyan egy zacskó rizst, de nem tudta megfőzni; volt, hogy magas rost tartalmú zselét, vagy kutyatápot evett), ruhákat (például női alsóneműt) vagy WC papírt (amiből tíz hónap után szerzett először).

Nasubi szüleit felhívták, hogy ne jelentsék fiuk eltűnését a rendőrségen, és közölték velük, hogy egy tévéműsorban szerepel. „Elhitették velük, hogy én akartam ezt csinálni” – mondta Nasubi. „A valóságban ez olyan volt, mint amikor az emberrablók hívják a családtagokat. A családom nem tudta, min megyek keresztül”.

Nasubi persze bármikor ott hagyhatta volna a műsort.

Annyiszor gondoltam már a szökésre… De mentális csapdába kerültem. Azt gondoltam, én döntöttem el, hogy belevágok, így muszáj végigcsinálnom.

Hogy egy valóságshow főszereplője volt még a valóságshow-k megjelenése előtt, arról csak szabadulásakor, több mint egy évvel a kezdés után szerzett tudomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik