Belföld europoli

13 EP-listát jelentettek be, ilyen sorrendben lesznek majd a pártok a szavazólapon

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

13 EP-listát jelentettek be hivatalosan a péntek délutáni határidőig a Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő adatok szerint.

A Fidesz-KDNP elsőként április 27-én adta le az aláírásokat, majd három nappal később követte őket a Mi Hazánk, a Tisza Párt, a Kétfarkú Kutya Párt és a MEMO. Csütörtökön pedig a DK-MSZP-Párbeszéd és az LMP, valamint pénteken a 2RK Párt, a Momentum, a Jobbik és a Nép Pártján, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt csatlakozott hozzájuk.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ki is sorsolta, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon.

A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte: Szalay Tamás választott tag előbb egy urnából a lista nevét húzta ki, Kicsi Zselyke választott tag pedig egy másik urnából a lista sorszámát.

A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

 1. Megoldás Mozgalom,
 2.  LMP-Magyarország Zöld Pártja,
 3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája,
 4. Második Reformkor Párt,
 5. Mindenki Magyarországa Néppárt,
 6. Momentum Mozgalom,
 7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listája,
 8. Jobbik-Konzervatívok,
 9. Új Alternatíva Párt,
 10. Tisztelet és Szabadság Párt,
 11. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
 12. Mi Hazánk Mozgalom,
 13. A Nép Pártja.

A pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt az induláshoz, ez a nyilvántartásba vett 36 jelölő szervezet csak valamivel több mint harmadának sikerült.

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik