Gazdaság

Közel háromszorosára ugorhat az első babavárósok havi törlesztője, ha nem lett gyerekük

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az ötéves határidő hónapokon belül letelik azoknál, akik elsőként, még 2019-ben vették fel a kedvezményes Babaváró hitelt. A Babaváró államilag garantált, kamatmentes, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli kölcsön, amit az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, mert akkor marad meg a kamatmentesség.

A Babaváró már a folyósítástól kamatmentes, és ha öt éven belül megszületik az első gyerek, akkor a kamatmentesség megmarad a továbbiakban is. Amennyiben két gyerek születik, elengedik a tartozás harmadát. A törlesztés az első két új gyermek érkezése után 3-3 évre szüneteltethető, a futamidő ennyivel meghosszabbodik. A harmadik gyerek megszületésével pedig a teljes még fennmaradó tartozást.

Aki a maximális 10 millió forintot igényelte, annak eddig a havi törlesztője 46 ezer forint volt.

Az RTL Híradó által megszólaltatott szakértő (Bankmonitor) szerint ha az első (2019 első félévében) hitelfelvevőknél nem született gyerek, az ő kölcsönük hamarosan (júliustól) piaci kamatozásúvá válik és büntetőkamatot is kell fizetniük. Emiatt akik 10 millió forintot vettek fel, azoknál majdnem a háromszorosára, havi 46 ezerről akár 129 ezer forintra is nőhet a törlesztőrészletük. Ez úgy jön ki, hogy:

  • Négy hónapon belül büntetőkamatot kell fizetni (a kamattámogatást a jegybanki alapkamat +5 százalékos büntetőkamattal kell visszafizetni), ami több mint kétmillió forint lehet. Ha erre személyi kölcsönt igényelnek, az havi 33 ezer forint fizetendőt jelenthet.
  • Az eddig kamatmentes hitelt piaci kamattal kell visszafizetni, ami miatt a törlesztő 96 ezer forint fölé emelkedhet.

Akik nem tudják fizetni a megnövekedett törlesztőt, részletfizetést, és akár öt éves halasztást kérhetnek a kormányhivataltól.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes az Indexnek adott interjújában azt mondta, a 2019 első félévében igénylők negyede még nem igazolta, hogy megszületett az első gyerekük. Hogy pontosan hányan lehetnek érintettek, azt nem tudni, de becslések szerint több mint tízezer igénylőnél nem születhetett meg az első gyerek.

A Bankmonitor cikkéből kiderül még, hogy az MNB statisztikái szerint 2019-ben 471,6 milliárd forint Babavárót folyósítottak. Az átlagos hitelösszeg pedig megközelítette a 10 millió forintos maximális összeget, valahol 9,8–9,9 millió forint körül alakulhatott. Ez azt jelenti, hogy 2019-ben nagyságrendileg 47–48 ezer fiatal házaspár vette fel a kölcsönt.

Amennyiben az érintettek negyedénél nem érkezett baba, az 11–12 ezer családot jelenthet. Kitérnek arra is, hogy még van idő a gyerekvállalás teljesítéséig, ezért ez a szám még csökkenhet. Ha abból indulunk ki, hogy lejáratakor az érintettek körülbelül 20 százalékánál nem születik baba, akkor nagyságrendileg 9–10 ezer fiatal pár kerülhet nehéz helyzetbe.

Érdemes kiváltani a Babavárót?

Ezzel a kérdéssel is foglalkozott a portál. Az 5. év végén a Babaváróból fennálló tartozás 7,5 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 15 év. Ha nincs megfelelő ingatlan, amit fedezetként felajánlhatunk, akkor alapvetően egy személyi kölcsön jöhet szóba. A legolcsóbb személyi hitel kamata jelenleg 11 százaléktól indul, ugyanakkor a futamidő érdemben kisebb lehet: egyes bankoknál 10 év a maximális futamidő.

A 7,5 millió forint tartozásra 10 év alatt 11,0% kamat mellett havonta 103 312 forintot kellene fizetni. A minimális kamatcsökkenés mellett ugyanis a futamidő is érdemben csökkenne, ami miatt emelkedik a havi részlet. Természetesen a rövidebb futamidőnek köszönhetően összességében kevesebbet kellene a kölcsönre visszafizetni. Ugyanakkor azok számára nem jó megoldás a személyi hitel, akik a megnövekedett terhek miatt szeretnének szabadulni a Babavárótól.

Azt javasolják, hogy ha van megfelelő ingatlanunk, akkor szabad felhasználású jelzáloghitelből is kifizethetjük Babaváró kölcsönünket. A legolcsóbb 7,5 millió forint összegű, 15 éves futamidejű, legalább 10 évig fix kamatozású jelzáloghitel kamata 7,99%, ami 71 631 forint havi kiadást jelent. Itt már érdemben lehet spórolni a kiváltással a havi részleteken, ne feledkezzünk meg azonban a jelzáloghitelhez kapcsolódó jelentős, akár 100-150 ezer forintos induló költségről sem – hívják fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik