Nagyvilág

Szíria: a felkelők használtak ideggázt?

sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)
sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)

Állítólag dokumentumokkal tudja alátámasztani egy Törökországba átszökött szíriai igazságügyi orvosszakértő, hogy Bassár el-Aszad rezsimje márciusban vegyi fegyvert vetett be Aleppó környékén. Egy AP-forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy felkelők bevallották, Damaszkusz közelében a minap ők használtak ideggázt.

Az isztambuli székhelyű szíriai ellenzéki koalíció szóvivője elmondta, hogy az aleppói igazságügyi orvosszakértői bizottság vezetője a Hán el-Aszalban március 19-én történt vegyifegyver-támadással kapcsolatban olyan dokumentumok birtokában van, amelyek igazolják, hogy az Aleppó melletti településen vegyifegyver-támadás történt. Rendőrségi forrásokból olyan szemtanúi beszámolókkal is rendelkezik, amelyek ellentmondanak a kormány incidenssel kapcsolatos hivatalos verziójának.

A Hán el-Aszal-i támadásban több mint kéttucatnyian vesztették életüket. A kormányzat és a felkelők egymást okolták a történtekért, és mindkét fél azt állította, vegyi fegyver bevetésére is sor került.

Oroszország – amely Iránnal együtt Szíria legfőbb szövetségese és a fő fegyverszállítója – júliusban azt mondta, saját helyszíni vizsgálatai szarin gáz használatát erősítették meg, a vegyi anyag pedig legnagyobb valószínűséggel a felkelőktől származott.

Eközben az infowars.com portál a napokban arról írt, hogy Damaszkusz keleti peremén, Gútában élő felkelők az AP amerikai hírügynökség szabadúszó tudósítójának bevallották: ők voltak a településen augusztusban történt gáztámadás felelősei. Mint elárulták, a Szaúd-Arábiától kapott vegyi fegyver által okozott tragédia egy véletlen baleset eredménye volt, a felkelők, akiket nem készítettek fel kellőképpen, helytelenül bántak a fegyverrel.

Az ENSZ szakértői csoportja a múlt héten járt Szíriában, hogy tényfeltáró vizsgálatokat végezzen azokon a helyszíneken, ahol állítólag vegyi fegyvereket vetettek be. Az eredeti tervek szerint az ellenőrzés Hán el-Aszalt is érintette volna, de a szakértők végül a Damaszkusz külvárosaiban legutóbb elkövetett, több száz halálos áldozatot követelő ideggáztámadásra összpontosítottak.

Az USA szerint csak Aszad

Minden ésszerű kétséget kizáróan tudni lehet, hogy az Aszad-rezsim és csakis az Aszad-rezsim vetett be vegyi fegyvert augusztus 21-én Szíriában – jelentette ki John Kerry külügyminiszter kedden az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán.

Kerry hangsúlyozta, Washington nem kíván egy tömeggyilkosság tétlen személője lenni, s ha az Egyesült Államok nem lép fel a tömegpusztító fegyverek bevetésével szemben, azzal azt üzeni azoknak, akik mindenre elszánták magukat a Közel-Keleten, hogy ezt büntetlenül megtehetik.

A szenátusi meghallgatáson részt vesz Chuck Hagel védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik