Közélet

Mészáros Lőrinc 200 millió euróval többet ígérhetett a legnagyobb horvát cégért, mint a helyi pályázók

MTI
MTI

Csányi Sándor, Jellinek Dániel és Mészáros Lőrinc triójából magyar szereplőként már csak utóbbi van versenyben Horvátország legnagyobb cégéért, egyben a nyugat-balkáni régió legnagyobb élelmiszer-termelő és kiskereskedelmi csoportjáért folytatott harcban – írta horvát forrásokra hivatkozva a 444.hu.

Újabb fejezetéhez érkezett a történet, miután bő egy hónappal ezelőtt kiderült, három magyar érdeklődő is bejelentkezhetett a horvát Fortenova-csoport mezőgazdasági üzletágára (a Fortenova agrárcégei: a Belje, a Vupik és a PIK Vrbovec). Horvát lapinformációk szerint a Fortenova leszűkítette az érdeklődők körét, és csak néhány ajánlattevővel kezd mélyrehatóbb egyeztetéseket folytatni. A kiválasztottak között két horvát és egy magyar befektető van:

  • a kaproncai Podravka,
  • a Zita és az Osatina-csoport konzoricuma,
  • valamint Mészáros Lőrinc Mészáros Csoportja.

A felvásárlás jelentőségéről árulkodik, hogy horvát elemzők szerint stratégiai érdekeket szolgáló élelmiszeripari vállalatokról van szó, melyek több mint 3500 alkalmazottal, s közel ezer alvállalkozóval rendelkeznek Horvátországban.

Sajtóinformációk szerint a horvát érdeklődők 300 millió eurós (jelenlegi árfolyamon 117 milliárd forintos) ajánlatot tehettek le a Fortenova asztalára, míg Mészáros Lőrinc esetében 500 millió euróról (194 milliárd forintról) cikkeznek. A jelentős differencia miatt horvát elemzők úgy vélik, Mészáros ajánlatának semmi köze az üzlethez, csak a politikához, hiszen az említett cégek nem érnek többet összesen 350 millió eurónál.

Az esetet nemcsak azért övezi kiemelt médiafigyelem, mert Horvátország legnagyobb vállalatáról van szó, hanem mert mindhárom cég fontos a helyi mezőgazdaságnak. Egyrészt azért, mert összességében mintegy 30 ezer hektárnyi, nagyrészt állami tulajdonú mezőgazdasági területet kezelnek hosszú távú koncessziós szerződések révén. Másrészt ezzel összefüggésben fontos szerepük van a cégeknek a helyi növénytermesztésben, és az állattenyésztésben is. Harmadrészt pedig a Fortenova megmaradt üzletrészeinek szüksége lesz az eladott tagok alapanyagaira, végtermékeire, így fontos lesz a kapcsolat minősége a leendő tulajdonosokkal.

Az üzleti szféra mellett ugyanakkor a politika is évek óta foglalkozik az eladással. Két évvel ezelőtt, amikor még Jellinek Dániel cégcsoportja tűnt befutónak, összeveszett az eset miatt Orbán Viktor és a horvát kormányfő, Andrej Plenkovics, mivel utóbbinak komoly kétségei voltak az Indoktek-csoport tulajdonosi hátterét illetően. Az esetről beszámoló G7 a Nacionalra hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor is lépéseket tett annak érdekében, hogy az Indotek részesedést szerezzen a horvát óriáscégben. Az újság szerint 2022. februári moszkvai találkozójukon Orbán közvetlenül Vlagyimir Putyintól kért engedélyt arra, hogy magyar érdekeltségbe kerülhessen a Sberbank 43 százalékos részesedése a Fortenovában.

Most pedig a cégek által használt állami földterületek miatt aggódnak egyes politikusok. A Nacional nemrégi cikke szerint a vállalkozóból avanzsált politikus, Damir Vandelic szerint mivel a koncessziós szerződéseket még a korábbi Agrokor kötötte (miután 2018-ban fizetésképtelenné vált a cég, az állam átszervezte a cégcsoportot és Fortenova néven újult meg a mamut), ezért ezeket az államnak fel kellene mondania és új pályázatot kellene kiírnia. Már eleve azt is visszásnak tartja, hogy a Fortenova új cégei egyszerűen átvették ezeket a koncessziókat, hiszen törvény szerint erre nem lett volna lehetőségük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik