Nagyvilág

Galileihez hasonlította magát a radikális politikus

A háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szerint a Hágában ellene folyó eljárás nem különbözik a katolikus inkvizíciótól.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt Hágában fogva tartott vezetője kedden a nemzetközi törvényszék előtt kijelentette, nem bűnös a harmadik kiegészített vádirat vonatkozásában, vagyis a bíróság tiszteletben nem tartásáért, s azt állította, egészségi állapota napról napra romlik, mert a nyugati hírszerző szolgálatok folytatják “fokozatos meggyilkolását” – írja a Vajdaság Ma. Šešelj azt kérte, hogy a tanács engedélyezze, hogy a május 6-ára kiírt szerbiai választások előtt video-kapcsolaton keresztül sajtótájékoztatót tartson a szerb média számára. “Én azt vallom, hogy nem vagyok bűnös”, mondta Šešelj, miután Stefan Trechsel bíró megkérdezte, hogyan nyilatkozik a kibővített vádiratban foglaltakról.

A vádiratot azzal bővítették ki, hogy Šešelj megtagadta, hogy a tanács 2011. november 3-ai utasítása szerint járjon el, s a honlapjáról távolítsa el azokat a dokumentumokat, amelyek a védett tanúkra vonatkoznak. Šešelj akkor azt mondta, a törvényszék utasítása ugyanaz, mintha arra utasították volna, hogy semmisítse meg eddig írt könyveit, amit ő, mint hangsúlyozta, “soha nem fog megtenni”. Miután Giordano Brunohoz és Galileo Galileihez hasonlította magát, Šešelj azt mondta, hogy a “római katolikus inkvizíció” és a hágai nemzetközi törvényszék között “nincs semmilyen különbség”, s az inkvizíció óta “nem volt rá példa, hogy egy szerzőt több műért vonjanak felelősségre”.

“Én nem tagadom meg és nem semmisítem meg a könyveimet, márpedig ha levenném a honlapomról, akkor ez a megsemmisítésüket jelentené” – hangsúlyozta Šešelj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik