Nagyvilág

Az izraeli legfelsőbb bíróság előtt a fogolycsere

Bírósági tiltásban reménykednek a több mint ezer palesztin fogoly elengedését ellenző izraeli terroráldozatok.

Az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak hétfőn a Hamasz palesztin szervezet és az izraeli kormány közt létrejött fogolycserét ellenző izraeliek. Az előző héten született egyezség értelmében a palesztin szervezet szabadon enged egy izraeli katonát, cserébe Izrael több mint ezer palesztin rabot ad át. A korábbi döntések alapján nem valószínű, hogy a bíróság le fogja állítani a fogolycserét – közölte a Reuters.

Közvélemény-kutatások adatai szerint az izraeliek nagy többsége támogatja, hogy a 2006-ban elrabolt izraeli tizedes, Gilád Salit szabadon engedéséért kötött megállapodást. A Jediót Ahronót című, nagy példányszámú lapban megjelent adatok szerint 79 százalék helyesli a megállapodást, és 14 százalék ellenzi.

A fogolycserét kedden hajtják végre, hacsak az izraeli legfelsőbb bíróság nem lép közbe, vagy „valaki nem csinál valami őrültséget Gázában” – jelentette be az izraeli kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója. Az izraeli börtönhatóság vasárnap 477 palesztin rabot már át is szállított két fogolytáborba, felkészülve az átadásra.

A palesztin foglyok nagy részét Egyiptomban, a Sínai-félszigeten cserélik ki Salitra, akit egy izraeli katonai támaszponton egyesítenek családjával. Néhány palesztint pedig Ciszjordániában adnak át a palesztin hatóságnak. Izrael nagyjából két hónap múlva engedi szabadon a többi 550 rabot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik