Nagyvilág

Ezer palesztint adnak egy izraeli tizedesért

Megegyezett Izrael és a Hamász palesztin szervezet a több mint öt éve elrabolt izraeli katona szabadon engedéséről.

Az izraeli kormány egy kedd éjszaka tartott ülésen elfogadta az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezséget, amelynek értelmében visszanyeri szabadságát Gilád Salit, az izraeli hadsereg tizedese, aki több mint öt éve esett a Hamász palesztin radikális mozgalom fogságába. A megállapodást 26 igen és 3 nem szavazattal fogadta el az izraeli kabinet.

A fogolycsere részeként Izrael 1027 palesztin rabot, köztük 27 nőt enged szabadon. Az izraeli hatóságok két szakaszban helyezik szabadlábra az érintett foglyokat: egy héten belül 450 palesztin rab, a többiek pedig két hónap múlva térhetnek haza.

Az izraeli hatóságok kedd este cáfolták azokat a híreket, hogy a fogolycsere keretében visszanyerné szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője is.

A Gázai övezetben több tízezres ünneplő tömeg gyűlt össze kedd este a fogolycsere-megállapodás hírére. Az emberek “az ellenállás győzelmét ünneplik Dzsabalíjában a kalifák mecsetjénél” – írta közleményében a Hamász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik