A kormány emeli a közlekedési bírságok összegét

Augusztustól jóval drágább lesz a szabálysértés.

A kormány módosította az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság
kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő rendeletét.

A Magyar Közlönyben megjelent mellékletek pontosítják, mi mennyibe kerül (a helyszíni bírság mindig olcsóbb).

ITTAS VEZETÉS

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg.

Vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál
magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek

Nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetésének olyan személynek történő átengedése, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

ELSŐBBSÉG/ELŐZÉS  

Az elsőbbségre, előzésre vonatkozó különféle szabályok megsértése kerül ennyibe.

ÉRVÉNYTELEN HATÓSÁGI EGEDÉLY/JELZÉS 

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg.

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint hat hónapja lejárt, de egy évet nem haladta meg.

A jármű műszaki érvényességi ideje több mint egy éve lejárt.

Megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan felszerelése.

Megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan birtoklása.

Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése

Megállás a „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. Várakozás a „Várakozni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. A „Korlátozott várakozási övezet” jelzőtábla alá kihelyezett kiegészítő táblában meghatározottól eltérő várakozás.

A mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás.

Megállás autópálya és autóút úttestjén és leálló sávon.

Megállás kijelölt gyalogos átkelőhelyen, valamint a gyalogos átkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül.

A mellékletekből az is kiderül, mennyibe kerül egy hajósnak a másodfokú viharjelzés, illetve a szmogriadó idején bevezetett intézkedések megsértése. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet augusztusól lép hatályba.

A közúti közlekedésről szóló törvény bírságtételei is módosulnak. A közlekedési hatóság 156 000 forinttól 780 000 forintig büntetheti azt a tulajdonost, akinek az ingatlanán szabálysértő reklámtábla van. A 15 millió 600 ezres bírságot kockáztat, aki hatósági engedély nélkül oktat járművezetőket.