Közélet

Nem támogatja többé a kormány az Antall József Tudásközpontot

Soós Lajos / MTI Fotó
Soós Lajos / MTI Fotó
A központ vezetősége elég nagy lábon élt közpénzből, valószínűleg ezért farolt ki mögüle a kormány.

Sok érdekes dolog elhangzott a szeptember 29-i Kormányinfón, de a NER történetét ismerve az egyik legfurcsább az volt, hogy egy Fidesz-közeli személyekkel teli intézet állami támogatását megszünteti a kormány. A 444 állítja, mindez egy tényfeltáró cikk miatt történik, aminek során minisztériumi vizsgálat is indult, és ugyan Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter szerint ez nagyrészt mindent rendben talált, akadtak olyan kifizetések, amelyek „a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”. Gulyás ki is jelentette:

Az állam az Antall József Tudásközpontot nem fogja közpénzből támogatni.

A 444 felidézi, hogy a Direkt36 még májusban írt először arról, hogy a néhai miniszterelnök fia, Antall Péter miként gazdálkodott az állam által folyósított 5 milliárd forinttal. Évi 15-20 külföldi munkautazás volt, ilyenkor luxushotelekben szálltak meg az intézet emberei, de ezen kívül is rengeteg magánkiadásra ment a közpénz. Szeptember közepére a Miniszterelnökség és az adóhatóság is vizsgálódni kezdett, az intézet felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György is lemondott.

Gulyás bejelentése után a Tudásközpont egyébként közleményt adott ki, kissé más nézőpontból megvilágítva a történteket:

A 2021. szeptember 29-ei Kormányinfón történt bejelentés kapcsán az Antall József Tudásközpont köszönetét fejezi ki a Miniszterelnökség hosszú éveken át történő támogatása iránt, mellyel a központ munkája illetve tevékenysége magas szinten megvalósításra került. A bejelentés értelmében ezúton is igazoltnak tekintjük, hogy a Tudásközpont fennállása során jogszerűen gazdálkodott. Az Antall József Tudásközpont biztosítja partnereit és az érdeklődőket, hogy a 2021-es szakmai programját maradéktalanul megvalósítja. A 2022-es tevékenység áttervezését, valamint az alapítvány átstrukturálását a bejelentés tükrében végrehajtja és a későbbiekben arról tájékoztatást ad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik