Belföld

Tállai András: Adótitok az Antall József Tudásközpont ügye

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Ungár Péter hiába próbálta megtudni, hol tart a NAV vizsgálata.

Az LMP politikusa a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte a az Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) pénzügyeiről. Az ellenzéki politikus a Direkt36 cikkei alapján felidézte, a vizsgálat közben derült ki, hogy tavaly átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter igazgató, a néhai miniszterelnök fia.

Ungár Péter érdekesnek nevezte azt is, hogy az alapítvány szakmai
anyagai közül néhányért – noha közpénzből készültek – külön kell fizetni, illetve azt is, hogy az AJTK vezetői évente 15-20 külföldi úton jártak, gyakran luxushotelekben szálltak meg, sok magáncélú szolgáltatást is igénybe vettek közpénzen.

Az alapítvány ügyeit családi kapcsolatok is bonyolítják, mert rokonok vagy azok cégei megbízásokat és fizetést kapnak a tudásközponttól írta az LMP politikusa, aki szerint a NAV ellenőrzéséről semmit sem tudni, Gulyás Gergely a július 8-ai Kormányinfón is csak annyit mondott, hogy a vizsgálat még tart.

A tudásközpontnál tartott vizsgálatról vélhetően soha nem tudunk meg többet. Varga Mihály pénzügyminiszter megbízásából ugyanis  Tállai András államtitkár közölte, noha az alapítvány közpénzből működik, az Ungár Péter által kért információ „nem minősül az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti, NAV által kezelt közérdekű adatnak, illetve közérdekből nyilvános adatnak, hanem az adótitok körébe tartozik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik