Élő Közélet

Kormányinfó: Családi adóvisszatérítés és pedagógus-béremelés is lesz jövőre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A kormány legfrissebb döntéseiről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatja a nyilvánosságot.

A 338 milliárdos körvasutat nem lehet máshoz hasonlítani

Amikor Gulyás Gergelyt arról kérdezték, miért ennyire drága a Déli Körvasút kivitelezése, a miniszter azt mondta, hogy nem lehet máshoz hasonlítani, nagyon nehéz terepen kell építkezni, például sok utcát és kereszteződést kell átépíteni Budapesten. A kivitelező a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. lesz.

Kapcsolódó
Mészárosék 337 milliárdért dolgoznak Budapest utóbbi száz évének legjelentősebb vasúti munkáján
A miniszterelnök barátjának cége nyerte el a Déli Körvasút legnagyobb kivitelezési munkáját.

Lesz pedagógus-béremelés

a mértéke azonban még kétséges – mondta Gulyás Gergely. Megjegyezte, hogy kormányzati döntés még nincs erről, de a fideszes képviselők is szorgalmazzák a dolgot, ezért inkább csak a mértéke lehet kétséges.

Miért nincsenek már a koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatók?

Van egy külön honlap, ott vannak információk – válaszolta Gulyás, aki arról is beszélt, hogy ugyan Nyugat-Európához képest rosszul állunk az átoltottságban, de a szomszéd országokhoz képest jól állunk. „Mindenki maga dönti el, hogy beoltatja-e magát” – ismételte meg a miniszter.

Arra a felvetésre, hogy miközben Ausztriában az elmúlt egy hétben 1 millió PCR-tesztet végeztek el, nálunk pedig csak 85 ezret, Gulyás úgy reagált: aki akarja, az teszteltesse magát. „Nem a tesztelés ellen, hanem az oltás mellett vagyunk.”

Részletek a 1600 milliárd forintos devizahitelről

A kormány a minap felvett hitelnek egy minimális részét fogja költségvetési célra fordítani. A felhasználás attól függ, hogy mennyi mindent kell előfinanszírozni a helyreállítási alapból és az uniós hétéves költségvetésből.

Gulyás hozzátette, hogy nagyon kedvező kamatozású hitelt vettek fel, ezért akkor is jól járna az állam, ha csak hiteltörlesztésre fordítanák.

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása

Gulyás: ha nem muszáj, akkor nem fog vele élni a kormány, de a járvány negyedik hulláma alatt is fenn kell tartani az akcióképességet, hogy ne 3-4 hétre legyen szükség a törvénymódosításokhoz. Ilyen intézkedés lehet például a védettségi igazolványokkal kapcsolatos szigorítás.

Afganisztán

Magyarország azoknak az afgánoknak segített, akik a katonai szerepvállalást segítették. Az, hogy valaki évekkel ezelőtt itt tanult, majd hazament és újra veszélyben van, az egy más kérdés és „nem tudunk kimenteni egy egész népet onnan”. Gulyás szerint az legfeljebb USA morális felelőssége lehet, hogy az ilyen embereknek segíteni kell-e vagy sem.

Szívből kívánom a sajtószabadság olyan mértékű sárba tiprását, mint ami itt megvalósul!

Ezt Gulyás Gergely akkor mondta, amikor az RTL riportere jelezte, a Magyar Hang újságíróit ismét nem engedték be a kormányinfóra, ezért helyettük neki kell feltennie a lap kérdéseit. A miniszter szerint ha minden újságírót beengednének a kormányinfóra, akkor nagyobb termet kellene berendezni és két és fél óra helyett még hosszabb lenne a sajtótájékoztató.

12 – 19 év közötti diákok beoltottsága 50 százalék felett van,

a pedagógusok átoltottsága pedig  85 százalék, ezért Szentkirályi Alexandra szerint nem kell arra számítani az iskolákban, hogy újra „csiki-csuki” helyzet lesz. Egyelőre nem érzik szükségesnek további szigorítások bevezetését a közoktatási intézményekben.

És ha már közoktatás: Gulyás egyetért azzal, hogy január 1-jével emelni kell a pedagógusok fizetését, és hogy a pedagógusbérek alacsonyak. Valóban lépni kell, jelentette ki Gulyás, és a következő ciklus feladata lesz, hogy rendes nagy pedagógus bérrendezés legyen – ez az oktatás színvonalának emelése miatt is fontos.

Kötelező maszkhasználat visszavezetése?

A romló járványügyi adatok ismeretében arra a kérdésre, hogy nem lenne-e érdemes újra kötelező maszkhasználatot előírni a tömegközlekedési eszközökön, Gulyás kijelentette, hogy erről eddig is a fenntartó döntött, hozzátéve, hogy most is bárki eldöntheti, hogy hord-e maszkot vagy sem és kiemelte, hogy a legjobb védelmet az oltás adja, nem a maszk.

Olvasói sztorik