Közélet

Ezt eszi, vásárolja és nézi a Karanténember

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A homo sapiens netnográfiai vizsgálata alapján a SentiOne kutatócsapata megalkotta a Homo Quarantenicust.

34 millió netes említést elemezve a SentiOne kutatócsapata megalkotta és profilozta a Homo Quarantenicust.  Az embert, aki a 2020 elején indult koronavírus miatt önkéntes vagy kötelező karanténba szorult, így élete, érdeklődési köre, és szokásai is jelentősen megváltoztak. Kiderült, hogy egy évvel ezelőttig az internetes házikenyér-receptek gyakorlatilag nem léteztek, utána pedig igen népszerűek lettek. A Karanténember 409 százalékkal jobban akar sportolni, mégis többen híztak meg ebben az időszakban, mint fogytak le. Az is kiderült, mit vásárolt a leggyakrabban a Homo Quarantenicus.

A SentiOne online listening cég kutatói megváltozott tendenciákat fedeztek fel a világhálón zajló beszélgetésekben, amikor 2020 elején betört a koronavírus Magyarországra. A vírus az online tartalmakra is hatással volt: csak magyar nyelven 2020 januárjától 2021. március 17-ig 15,3 millió bejegyzésben szerepel a „Covid-19” vagy a „koronavírus” kulcsszó. (Ugyanebben az időszakban például a népszerű Netflixet 303 ezer alkalommal említették.)

A világjárvány miatti változások nemcsak az emberekre, de az online viselkedésformákra és beszélgetésekre is hatással voltak. A SentiOne kutatói megalkották a Homo Quarantenicus kifejezést és netnográfiai módszerekkel elemezték a magyar nyelven publikusan közzétett online tartalmakat, melyekből statisztikát készítve alaposabban megismerjük a magyar netezők koronavírus által megváltozott szokásait.

március 11-én veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. A homo sapiensek – továbbiakban emberek – egy része március 16-tól már otthonról dolgozott. Kezdetét vette a #stayathome azaz #maradjotthon mozgalom, amiről csak a március 16-i héten több mint 37 ezer alkalommal beszélgettek a netezők. Innen számítjuk a Homo Quarantenicus megjelenését.

(A Homo Quarantenicus a homo sapiens egy speciális altípusa, aki egy világméretű járvány lezajlása alatt saját megfontolásból vagy közvetlen/közvetett hatás miatt, esetleg törvényi előírás nyomán napjainak és így életének nagy részét otthonába bezárva tölti, és az élményeinek hangot ad az interneten.)

A hobbi pékeknek is kell a vécépapír

Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet, pánikvásárlások kezdődtek az üzletekben. A Magyarországon megtalálható összes élelmiszerüzletet (Lidl, Tesco, Spar stb.) 2019-ben átlagosan 18 ezer alkalommal említették a magyarok egy hónapban. Ehhez képest 2020 márciusában ez a szám jelentősen megugrott, közel másfélszer annyiszor, mintegy 27 ezerszer említették az üzleteket az interneten, és áprilisra sem lankadt a lelkesedés, bár egy kissé mérséklődött, 22 ezerre. Éves és havi szinten is a Sparról beszélgetnek a legtöbb alkalommal a magyar netezők.

A vásárlók rohamléptékben felvásárolták az áruházak alapvető élelmiszer- és fogyasztási cikkeit. A vécépapír, a liszt és az élesztő voltak azok a termékek, melyekre legelőször kialakult a kereslet-kínálat közötti szakadék. Úgy tűnik, hogy a Homo Quarantenicus önreflektív, tud magán nevetni, hiszen a vécépapírhiányról szóló a beszélgetésekben a leggyakoribb hashtag a #sírjakvagynevessek volt. Áprilisban az élesztővel kapcsolatos legnépszerűbb bejegyzést a Budafoki Élesztő Facebook-posztja generálta, melyben megpróbáltatásaikról írnak és válaszolnak a Homo Quarantenicusok által feltett kérdésekre. Mint írták:

a pánikvásárlásnak köszönhetően egész Európában élesztőhiány van.

Míg 2019-ben havonta átlagosan 65 bejegyzést találunk az interneten házi készítésű pékárukkal kapcsolatosan, ez 2020-ra havi átlag 379-re nőtt. Az első hullám alatti időszakban, márciustól június végéig 2955 alkalommal beszélgettek az otthon készült kenyérfélékről. Ez hirtelen akkora növekedés volt, hogy olyan, mintha nem is létezett volna előtte a téma. A házi kenyerek influenszere az Electrolux volt, amelynek a májusi kenyérsütős videója jutott el a legtöbbször a netezőkhöz.

A melegítő kényelmes, a kaja Wolt

Az üzletek, éttermek és szolgáltatók bezárása miatt megnőtt az online vásárlás jelentősége és aránya. Amikor az online vásárlásról beszélgetnek a netezők, az IKEA, a H&M és a JYSK márkák kerülnek előtérbe. A szófelhő szerint pedig minden online shoppingoló Homo Quarantenicus vásárol pólót és melegítőt, retró kifejezéssel éve mackónadrágot. A melegítőket elemezve minden 10. bejegyzésben szerepel a „kényelmes” szó.

Míg az online shopping tartalmak 63 százalékkal nőttek, a házhoz szállításról szóló említések 38 százalékos emelkedést mutattak 2019-hez képest. Elérésben pedig 159 százalékkal több emberhez jutottak el ezek az online bejegyzések. Amikor a Homo Quarantenicus nem online vásárlásról, hanem rendelésről vagy házhoz szállításról beszélget online, az egyet jelent az étellel. Ebben a témakörben az igazi influenszerek, akiknek az üzenetei a legtöbb embert megmozgatták, elsősorban az étteremláncok voltak.

A McDonald’s az első helyen szerepel, utána a ropogós második helyet a KFC érdemelte ki, míg a dobogó harmadik fokára a Pizza Hut került a SentiOne egyedi fejlesztésű algoritmusa alapján. Az étel házhoz szállítás két főszereplője a Netpincér és a Wolt volt. A 2019-es adatokhoz mérve említésszámban a Netpincér 1 százalékos, míg a Wolt elképesztő, 257 százalékos növekedést produkált. De nem szabad figyelmen kívül hagyni az elérést sem. Annak ellenére, hogy nem beszélgettek többet a Netpincérről, mégis 165 százalékkal nagyobb elérést tudhat magáénak, ám még így sem sikerült meghaladnia a Wolt 220 százalékos elérés-növekedését.

Ha a kényelmes mackónadrág és a kaja megvan, jöhet a tévé és a streaming-szolgáltatók. A vizsgált témák közül a Netflix ért el rekord mennyiségben az emberekhez. 2020-ban 684 milliószor találkozhattunk a Netflixhez kötődő tartalmakkal magyar nyelven. A Netflix Facebook-oldalának legnépszerűbb posztjaiból kiindulva a Homo Quarantenicus David Attenborough: Egy élet a bolygónkon, Tyler Rake: A kimenekítés,  és az Enola Holmes című filmeket részesítette előnyben.

Jógáról és Rékáról beszélünk, de csak hízunk

A mozgás nevében az edzők és edzőtermek is tömegesen kezdtek el kommunikálni a netezőkkel a tavaly március 16-i héttől kezdve. Általános fő üzenetük az volt, hogy a mindennapi mozgástér csökkenésével járó testi panaszok kialakulása ellen időben kell tenni.

Az edzésekkel kapcsolatban nemcsak a tartalmak száma nőtt meg, de az érdeklődők köre is jelentősen bővült. Az edzések témakörben ugrott a legnagyobbat az elérés, egészen elképesztő, 409 százalékkal nőtt 2019-hez képest. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes edzéssel kapcsolatos tartalmat egy átlagos évben 11 millió alkalommal olvassák a netezők, míg 2020-ban ezt 56 milliószor tették meg. A leggyakrabban megjelenő szavakból és hashtagekből kiindulva az online edzésformák közül a Homo Quarantenicust a jóga és Rubint Réka alakreform programja érdekelte a leginkább.

Elkezdtünk bátrabban beszélgetni a hízásról  

Annak ellenére, hogy sokat olvastak és beszélgettek az edzésekről, a neten található súlyváltozással kapcsolatos beszámolókat tekintve 2019-hez képest 2020-ban 24 százalékkal kevesebben értekeztek arról, hogy fogytak, és 107 százalékkal többen arról, hogy híztak. Az előző évek tendenciái megmaradtak, miszerint az emberek több alkalommal beszélnek a fogyásukról, mint arról, hogy híztak. Míg 2019-ben háromszor annyian büszkélkedtek a fogyásukkal, addig 2020-ban közel azonos mennyiségű fogyás- és hízástörténet került publikálásra online. Vagyis elkezdtünk bátrabban beszélgetni a hízásról.

A 34 millió online bejegyzés statisztikája elég beszédesen mutatja, mennyire formálta az online tartalmakat a vírus. A Homo Quarantenicus pánikvásárlásba kezdett, magának sütötte a kenyerét, a vásárlásait online intézte. Jógázni próbált, de a beach body még várat magára. Kényelmes melegítőt vett a H&M-ben, lakberendezési termékeket az IKEA-ban, és kaját rendelt a Woltról, miközben megnézte David Attenborough dokumentumfilmjét.

Ezek az internetes említések és tendenciák is azt bizonyítják, hogy a Homo Sapiens erősen alkalmazkodóképes élőlény, és ez a túlélésének és a boldogságának a feltétele. De azért mindannyian reméljük, hogy nem kell még egy évig Homo Quarantenicusként élnünk.

Módszertan: A SentiOne kutatócsapata által készített kutatás azokat a 2019. 01. 01. és 2021. március 17-e között publikusan közzétett magyar nyelvű online tartalmakat elemezte kvantitatív módszerekkel, melyekben a vizsgált területhez kapcsolódó kulcsszavak és azoknak szinonimái megjelentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik