A szemetesben, hideg vízzel volt kénytelen tisztálkodni egy koronavírus-gyanús beteg a Korányiban

A szemetet napokig nem vitték ki a szobájából.
Kapcsolódó cikkek

Megdöbbentő állapotokról számolt be egy névtelenséget kérő nő a 444.hu-nak, akit koronavírus-gyanús tünetekkel utaltak be pénteken, május 8-án a Korányi kórházba.

A 40 éves, kétgyerekes anya április közepétől kezdve köhögött és fulladt, háziorvosa ezért koronavírus-gyorstesztet rendelt neki, ami negatív lett. Miután folytatódtak a tünetek és egy röntgenfelvétel árnyékot mutatott ki az egyik tüdején, beutalták a Korányi kórház Covid-osztályára, hogy a sokkal megbízhatóbb, úgynevezett PCR-teszttel állapíthassák meg, hogy fertőzött-e.

A Korányiban azonnal úgynevezett izolációs szobába került, aminek az a lényege, hogy a beteg addig nem hagyhatja el egyáltalán, amíg ki nem derül, hogy koronavírusos-e. Ez általában négy nap kórházi tartózkodást jelent.

A nő szobájában meghökkenve tapasztalta, hogy a többnapos tartózkodásra szánt helyiségben nincsen fürdési lehetőség. A szobában mindössze egy fali mosdókagyló volt, a lakótértől elválasztott WC pedig egyáltalán nem, helyette egy kis mobil úti vécét helyeztek el odabent.

Tegnap este a veszélyeshulladék kukából kiszedtem a zsákot, Domestosszal kimostam és abban fürödtem. Találékony a magyar, de ez mindennek az alja

— mondta a lapnak a nő, aki egy videót is készített a körülményekről:

A lapnak küldött videókból az is kiderült, hogy a fali mosóból csak hideg víz folyt. A nő hétfőn reggel fél kilenc tájban azt írta a lap munkatársának,

hogy a hosszú hétvége során, péntekről hétfő reggelig egyáltalán nem vitték ki a szemetet tőle és nem is takarítottak.

A szemeteszsákról képet is küldött. A nő kifejtette: nem az ellátás miatt érez mélységes felháborodást,

(…) a körülmények azok, amik szerintem tapossák az emberi méltósághoz való jogot. Még a börtönökben is van mód az alapvető higiénia betartására. Könyörgöm, vírus kellős közepén egy ilyen osztályon ilyen állapotok?

A 444.hu megkereste a Korányi kórházat, de egyelőre nem kaptak választ.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu