Közélet

Az aranykor vége: egyre több fiataltól válnak meg a cégek

Egy autóipari beszállító felajánlott a dolgozóknak „egy kis szotyolát a zsebbe” – vagyis a jog szerint járónál egy kicsit magasabb végkielégítést -, mire tucatnyi fiatal vállalta, hogy ők lesznek azok, akiktől megválik a cég. Egy másik helyen pedig a gyártó körülbelül 20 dolgozóját küldte el nemrég, többségük nagy munkabírású, tehetséges fiatal volt, ezért nehezen volt érthető a döntés. Persze az, hogy ők dolgoztak a legrövidebb ideje a cégnél, így nekik kellett a legkevesebb végkielégítést fizetni, sok mindent megmagyaráz – hoz két példát a Népszava a közelmúltból, amikor a feldolgozóiparban leépítésre került sor, és a távozók nagyobb része fiatal volt. Ebben is lecsapódik az, hogy az elmúlt 6-8 év gazdasági fellendülése a végéhez közeledik.

Az elmúlt hónapokban egy aggasztó jelenség ütötte fel a fejét: elkezdett emelkedni a fiatal munkanélküliek száma. A legutóbbi mért időszakban, tavaly szeptember-november közötti három hónapban átlagosan 8300 fővel több fiatal (15-24 év közötti) munkanélkülit mért a statisztikai hivatal, mint egy évvel korábban. Most már minden negyedik állástalan a fiatalok közül kerül ki. A fiatalok munkanélküliségi rátája 13,2 százalék, míg a munkavállaló korú lakosság egészében ez a szám mindösszesen 3,5 százalék körül stagnál – érzékelteti a lap.

A feldolgozóiparon belül főként a járműgyártás területén érzékelhető a munkaerő iránti igény megcsappanása.

A cégek elsősorban azt az eszközt használják, hogy nem hosszabbítják meg a határozott idejű munkatársak szerződését, illetve a határozatlan idejű munkavállalók esetében a távozók helyére nem vesznek fel új dolgozót – mesélte a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Nem jellemző, hogy a cégek „utaznának” a fiatal munkavállalókra, inkább az van, hogy őket a legegyszerűbb elküldeni, ők dolgoznak legrövidebb ideje a cégeknél általában. De az is igaz, hogy ők állnak tovább legkönnyebben, ha valami nem tetszik a meglevő munkahelyükön. De ahogyan nő közöttük a munkanélküliség, a cégek kevésbé szívják fel a szabad munkaerőt, ezért az egy-két évvel ezelőtti helyzethez képest nehezebben, lassabban is talál munkahelyet a távozó dolgozó.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik