Közélet

2,8 milliárdos kárt okozott a számlagyár

Tizenhat ember ellen emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség költségvetési csalás miatt.

A számlagyárat működtető bűnszervezetet 2013-ban hozta létre egy magyar-szerb állampolgárságú férfi. A háttérből ő irányította társait, akik a „megrendelők” anyagi ellenszolgáltatáséért fiktív számlákat szállítottak, hogy elkerüljék áfa fizetési kötelezettségüket.

A központi számlagyárat három magyar-szerb és egy magyar férfi működtette, ők szervezték be a tagokat, akik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban 21 céget alapítottak fiktív, nem létező vagy külföldi honosságú, élő vagy elhunyt, a magyar hatóságoknak elérhetetlenné vált emberek adatainak felhasználásával.

A strómanokkal létrehozott cégeknek bankszámlát nyitottak, telephelyet béreltek a szabályos működés látszata miatt. A számlagyár és a fiktív számlákat megrendelő 14 belföldi cég között összekötők koordinálták a strómanok tevékenységét, banki tranzakciókat, szállításokat, e-mail forgalmat bonyolították, a számlagyárnak járó jutalékot is ők szedték be.

A számlagyárat működtető bűnszervezet több mint 2,8 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Az ügyészség 5 vádlottal szemben fegyházbüntetés, további 12 vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik