Közélet

Erősödött a Jobbik a biztos szavazók körében

Csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a biztos szavazóknál viszont változatlan az előző hónaphoz képest – olvasható az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásában.

Jó hír azonban a Jobbiknak, hogy támogatottságuk ugyan a teljes népesség körében változatlan, a biztos pártválasztók körében viszont bővült. 

Miközben az MSZP és a Demokratikus Koalíció, valamint az LMP támogatottsága változatlan az előző hónaphoz képest, addig a Momentum Mozgalom szavazótábora csökkent januárhoz képest. A képviselőcsoporttal rendelkező Párbeszéd támogatottsága bővült a teljes népesség körében, és változatlan a biztos szavazó pártválasztók között az elmúlt időszakban.

A szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében. A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 3 százaléka támogatja, amely egy százalékos csökkenést jelent januárhoz képest.

A további pártokat tekintve a teljes népesség körében az LMP-nek változatlanul 2 százalékos a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 1 százalékos támogatottságán javított valamelyest, és jelenleg 2 százalékos. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, amely egy százalékos csökkenés az előző időszakhoz képest.

A Fidesz–KDNP-re a januári biztos szavazó pártválasztók 47 százaléka után januárban ismét 47 százaléka szavazna, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 16 százaléka után február végén 17 százalék. A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak ismét a 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya növekedett januárhoz képest, a vizsgált időszakban 34 százalékuk nyilatkozott így.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. február 28 – március 4. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik