Közélet
Budapest, 2015. március 22.
Bevásárlókocsik a vasárnap zárva tartó bécsi úti Tesco áruháznál Budapesten 2015. március 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Tesco őre elinalt a Momentum aláírásgyűjtő íveivel

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 02. 20. 14:25

Minden létező hatóságnál bemószerolja az áruházat a párt a biztonsági őr tette miatt.
Korábban a témában:

Szokatlan eset játszódott le a kalocsai Tesco áruház parkolójában a Momentum Mozgalom keddi közleménye szerint. Előző nap történt, hogy az áruház biztonsági őre elvette a Momentum aláírásgyűjtő íveit és bevitte őket az áruházba. A Momentum állítja, szabályosan gyűjtötték az aláírásokat.

Az íveket kis idő után visszaadták nekik, de a párt szerint ezzel a Tesco megsértette a tisztességes választás alapelvét és akadályozta a pártot a gyűjtésben. Ezért a párt kifogást nyújt be a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Feljelentést is tesznek, mert az ívek elvétele szerintük bűncselekmény. Az íveken szereplő adatok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulnak. Hozzáteszik:

Ez egy újabb eset, ahol a Tesco és a Momentum aktivistái szembekerülnek egymással. Korábban a Tesco akadályozta aktivistáinkat a népszavazási aláírásgyűjtésekben. Az áruház ahelyett, hogy a Momentum ellen emelt volna kifogást, biztonsági őrökkel gyakorolt nyomást az ajánlásgyűjtő aktivistáinkra.

Frissítés: Semleges áruházlánc

Az ügyről, illetve ügyekről megkérdeztük a Tescót is, ami azt írta, semleges vállalatként működik, ezért semmilyen politikai eseménynek nem ad otthont, aláírásgyűjtést sem engedélyez. Az ilyen esetek miatt korábban a Tescót képviselő kereskedelmi szövetség állásfoglalást kért az NVI-től. Végül a Kúria mondta ki, hogy magántulajdonban lévő áruházi parkolókban, mint közforgalom számára nyitott magánterületen, politikai célú aláírásgyűjtés nem folytatható előzetes engedély vagy megállapodás nélkül. A Tesco ilyenekre márpedig sosem ad engedélyt.

A kalocsai esetről magáról azt írták, az valóban megtörtént, az ívet valóban visszaadták, az esetet kivizsgálják. Azt is újra elmondják minden őrnek és alkalmazottnak, miként kell ilyen esetekben eljárni. Elnézést kérnek az ívek elvételéért, a kivizsgálásban pedig együttműködnek a hatóságokkal.

Frissítés 2: A Momentum is írt nekünk, hogy pontosítsa a Tesco által elmondottakat. Azt írták, a Kúria döntését megtámadták az Alkotmánybíróságon, ott viszont még nincs döntés. A Kúria döntésével azért nem értenek egyet, mert nem végezték el az alapjogi mérlegelést.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.