Közélet

Orbán mellett Ákos, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag

Orban-Viktor-Balvanyosi-beszedet-ir(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-Balvanyosi-beszedet-ir(960x640).jpg (Array)
Idén a parlamenti pártok frakcióvezetőit és az összes határon túli magyar párt elnökét is várják Tusnádfürdőre.

“Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában!” Ez a mottója az idei XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjának, amelynek a hagyományoknak megfelelően az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 19-24. között. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyári szabadegyetemről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: napjainkban a bel- és külpolitika határvonalai feloldódtak, ami azzal függ össze, hogy Európában úgy tűnik, valódi válsághelyzet alakult ki.

A Fidesz politikusa kitért a migráció mellett az újjáéledő orosz birodalmi ösztönökre, az Oroszország és Ukrajna közötti háborús helyzetre és a Brexitre. Ezek közül egy is elég lenne – állapította meg a bizottsági elnök, hozzátéve: ezek most összeadódnak, illetve köztük ok-okozati összefüggés van. Az összhatás pedig az, hogy Európában ezek a jelenségek az emberek körében félelmet ébresztenek, a félelem érzése általánossá vált.

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem találta meg a megfelelő választ, és agresszív, zsaroló magatartással kívánja kezelni ezt a helyzetet. A magyar társadalom úgy ítéli meg, ez egy rossz válasz – tette hozzá. Mint mondta, Magyarország jövője elválaszthatatlan Európa jövőjétől, de mindenképpen változtatás szükséges. Ezért mond a magyar társadalom nemet a félelemkeltésre, a fenyegetésre. Szerinte az őszi népszavazás erről és nem az ország az uniós tagságáról szól.

Németh Zsolt Magyarország uniós tagságára adott esetben igennel szavazna. Ennek azonban fontos összetevője, hogy világos jövőképet kell hazánknak megfogalmaznia és ezért szövetségépítésére van szükség. A határon túli magyarokkal egyetértés van, és számos közép-európai országgal is sikerült közös nevezőt kialakítani erről a jövőképről.

A bizottsági elnök a táborról szólva úgy fogalmazott: Tusványos titka, hogy a nyári szezonban szerencsésen ötvözi a szabadegyetem és a fesztivál jelleget. Tusványos a leglazább szabadegyetem és a legizgalmasabb fesztivál, kulturális “a la carte” jellemzi a rendezvényt – mondta és kitért arra, hogy idén fellép mások mellett Ákos, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag. Összegzése szerint egyfajta nemzetpolitikai, ágazatközi “brainstorming” helye is a tábor, ami egyhetes Magyar Állandó Értekezletként is értékelhető. Idén a rendezvényre a parlamenti pártok frakcióvezetőit és az összes határon túli magyar párt elnökét is várják – jelezte.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke arról beszélt, hogy a nyári egyetem céljait nem adta fel az elmúlt több mint negyedszázadban. Ezek között említette a magyar, a közép-kelet-európai és az uniós integrációt. A cél mellett az értékrend is változatlan. Három nemzetpolitikai sátorban zajlanak majd előadások, s idén több program járja körül az autonómia kérdéskörét. Szólt arról is, hogy a gazdasági sátorban a nemzetpolitika gazdasági vetületeit tekintik át, megosztva a tapasztalatokat. Szó lesz a délvidéki, gazdaságfejlesztési programról, a kárpátaljai programról. Nem titkolt szándék, hogy Felvidéken és Erdélyben is hasonló kezdeményezések induljanak – jegyezte meg.

Toró T. Tibor kitért arra is, hogy a volt kommunista országoknak megoldatlan problémája az erkölcsi jóvátétel. Ennek témája szintén szerepel majd a nyári egyetem programján, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform a kommunizmus és nácizmus bűneiről tart kiállítást. Közölte: az idén is a nyári egyetem vendége lesz Orbán Viktor miniszterelnök.

Tárnok Mária, a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: 24 programsátor várja a helyszínen a látogatókat, a megszokott programok mellett újdonság többek között a Kriza János népzenei sátor. A szervezők 35 partnerrel valósítják meg a programokat – jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik