Közélet
Jewish graves

Zsidó szervezetek cívódnak, sírhelyek vesznek a ködbe

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 09:45

Nagy pénzt oszthat szét az állam a zsidó szervezetek között, ha végre megegyeznek, ki melyik temetőt tegye rendbe és kezelje. Fellendülhet a vidékre irányuló vallási turizmus is, de addig kicsinyes köröket kell letudni.
Korábban a témában:

Skandallum botrányt követ a zsidó temetők felújításának projektje miatt: egymilliárd forintnyi kormányzati forrás a tét, a zsidó szervezetek pedig egymás sarkát tapossák azért, hogy megnyerjék ezt – írja a Népszabadság. A botrány egyik csúcsa volt a nyíregyházi eset, ami során Wieder Sálom rabbi sírhelyét egyszerűen eladták.

Wieder 50 évig irányította a nyíregyi zsidóság hitéletét, ezért a New Yorkban élő rokonok különösen felhúzták magukat a történteken. Melléjük állt az Oberlander Báruch vezette Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője is:

Nincs joguk önkényesen rendelkezni a temetővel, figyelmen kívül hagyva az eddigi hagyományos rendjét.

A rabbit még 1944-ben deportálták Auschwitzba 4800 helyi zsidóval együtt, ahol megölték. De pár évvel korábban több sírhelyet is kiváltott maga és rokonai számára. A hagyományok szerint a sírhelyet örök életre váltják ki.

Sárosi György, a nyíregyházi hitközség vezetője szerint viszont egy parlagon lévő területről van szó. A helyet pedig az 1980-as években megvette egy zsidó házaspár: a férj már meghalt, a feleség pedig ott szeretne nyugodni, ahol a Wieder-család is sírt váltott. Sárosi állítja, nem látott még olyan dokumentumot, ami igazolná Wiederék 1941-es sírhelymegváltását.

Wiederék azonban fotóval igazolták, hogy az övék a sírhely, a képen ott egy fémlap, ami ezt mutatja. Azóta ezt leszedték a sírhelyről és egy komplett síremlék készült a hely új megváltóinak.

A botrány tehát a kormányzati temetőfelújítási program része, amivel emlékeztetnék a helyieket, milyen virágzó zsidó közösségek éltek vidéken a náci idiotizmus előtt. Ez egyfelől a turizmust is fellendítené, másfelől a közmunkásoknak is munkát adna. Sok nyugaton élő zsidó ugyanis zarándoklatként tekint a kelet-európai zsidó temetők felkeresésére, ahol csodarabbik is fekszenek. Ezeket a turistákat állítólag lesápolják a temetők üzemeltetői, ha nyitva tartáson kívül jönnek.

A zsidó szervezetek pedig szeretnének osztozkodni az 1600 hazai zsidó temetőn. Erre ácsingózik a többségüket üzemeltető Magyarországi Zsidó Hitközségek Szervezete (Mazsihisz), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség is.

Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt mondta, próba alapon átadtak pár temetőt más szervezeteknek, de szkeptikusak a vidéken minimális beágyazottságú ortodox szervezetekkel szemben. Mindenesetre a kormány szerint amíg a zsidó szervezetek nem meccselik le a kérdést, addig nem fognak megnyílni az állami pénzcsapok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.