Közélet

Előzetesbe kerülhet „az ország első keresztapja”

Radnai László Portik igazgatótársa volt az olajügyekről elhíresült Energol Rt.-ben, az utóbbi időben viszont már a rendőrség koronatanúja a Portik elleni nyomozásokban.

Radnait azzal vádolják, hogy gyakorlatilag a rendőrség orra előtt csalt és orgazdáskodott, azaz olyan időszakban követett el bűncselekményeket, mikor napi rendszerességgel találkozott koronatanúként a Nemzeti Nyomozó Iroda Portik-ügyekben eljáró munkatársaival – írja a Népszabadság. Végül őt is az NNI-sek fogták el, az őrizetbe vételkor arra hivatkozott, hogy már hónapok óta „provokálták”, szerinte bele akarták rángatni valamilyen bűncselekménybe, hogy kilőjék, mint koronatanút.

A lap szerint kizárható, hogy a történtekről a rendőrség nem tudott, vagy legalábbis nem tudhatott volna, Radnait ugyanis többen megfenyegették, ezért vigyázni kellett életére, testi épségére. Így kérdés, hogy szemet hunytak-e a rendőrök az orgazdaság felett vagy észre sem vették azt, vagy ha tényleg tőrbe csalták és elhitették az NNI-vel, hogy koronatanújuk csaló és orgazda, a rendőrségből is bolondot csinálhattak.

Az 1990-es években titkosszolgálati háttérrel megalapított, az illegális olajügyekben kulcsszerepet játszó Energol Rt. körül 1996-ban kezdtek vizsgálódni a vámnyomozók, ekkor Portik Tamás kihátrált. Egy évvel később az akkor százmilliárdosra becsült bűncselekmények többi szereplőjére, köztük Radnaira lecsapott a hatóság, éveket töltöttek előzetesben. Abban a hitben voltak, hogy az Energolból kimentett vagyonukat Portik őrzi, de nem így történt, nem tudott elszámolni a milliárdokkal. A viszony ekkor véglegesen megromlott, ezt a nyomozók ki is használták.

Radnai körül azóta számtalan kérdés merült fel, 2004-ben a kecskeméti maffiaügyként emlegetett akcióval kapcsolatban bűnösnek mondták ki. Minderről a Népszabadság számol be részletesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik