Üzleti tippek

Rendeződhet a távolléti díj körüli káosz

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2013. 05. 27. 12:42

Visszatérnének a korábbi szisztémára, amely alapján a távolléti díj összege nem függne az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától sem.

Az új Munka törvénykönyvének (Mt.) tavalyi hatályba lépésétől eltérően idén január 1-jétől kellett alkalmazni a távolléti díj számítására vonatkozó új szabályokat. A változásokkal kapcsolatban többféle értelmezés alakult ki, ami a jogalkalmazók körében jelentős bizonytalanságot okozott.

„A jelenlegi szabályozásban a problémát egyrészt az okozza, hogy a távolléti díj számítására a törvény kétféle módszert határoz meg. Másrészt egy speciális, az adott hónapban lévő munkanapok számához nem igazodó osztószám miatt a havibéres dolgozók tényleges munkabére eltérhet az alapbértől minden olyan hónapban, amikor a munkavállaló (közalkalmazott) legalább egy napra szabadságra ment. Ráadásul bizonyos esetekben a ténylegesen kézhez vett fizetés akár a minimálbértől is elmaradhat” – összegezte Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési és közbeszerzési igazgatója.

A probléma kezelésére a Nemzetgazdasági Minisztérium egy módszertani segédletet is közzétett, de a munkaügyi szakma ettől függetlenül is kérte, hogy egyértelműsítsék a szabályozást.

Így módosítanák a számítást

Az Országgyűlésnek május közepén benyújtott és jelenleg parlamenti vita alatt álló törvénytervezet lényege, hogy a havibéres munkavállaló esetén a távolléti díj összege igazodjon az adott hónapban lévő általános munkarend szerinti munkanapok számához. Tehát a távollét (például szabadság) esetén a munkabér ne változzon a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően. A javaslat a jelenlegi szabályozást egyszerűbbé teszi, és csökkenti a bérszámfejtők adminisztrációs munkáját is.

További változások

Murvai László kiemelte, hogy a tervezet több kiigazítást és jogalkalmazást segítő módosítást is tartalmaz. Például pontosításra kerül a szabadság kiadására vonatkozó azon szabály, amely biztosítja, hogy a munkavállaló (eltérő megállapodás hiányában) naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettség alól. (A 14 napba a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is beleszámítható.)

A javaslat egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén fenntartja a munkáltató számára azt a lehetőséget, hogy a szabadságot a munkaidőbeosztáshoz igazodva adja ki, és órában számolja el, illetve tartsa nyilván.

A tervezet szerint a munkavállalót a rendkívüli munkaidőben járó ellenérték a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. Emellett egyértelműsítenék a vasárnapi pótlék számítását is, illetve azt is, hogy vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállaló mikor kaphat bérpótlékot. A közalkalmazottak jogállásáról szóló módosító javaslatokkal pedig egyértelművé válhat, hogy az új Mt.-ből melyek azok a rendelkezések, amelyeket alkalmazni kell a közalkalmazottakra is – sorolta a Saldo szakértője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.