Blokád alatt a Lidl

Építési vállalkozók vették blokád alá a Lidl két logisztikai központját, mert nem fizették ki a munkáikat. A Lidl állítja: mindent kifizetett. A fővállalkozó viszont nem.
Kapcsolódó cikkek

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) kedden délelőtt blokád alá vette a Lidl szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központjait. Ez azt jelenti, hogy a kamionkaput elállták az autóikkal – azon nincs átjárás, se ki, se be.

Az ok: a Bécsi úti Lidl építésében részt vevő hat VÉSZ-tag alvállalkozót a mai napig nem fizette ki a fővállalkozó Gropius ZRt. A Lidl Magyarország Bt. az FN24-gyel azt közölte: szerződéses partnerei követelésének maradéktalanul eleget tett. S hogy akkor miért az áruház előtt tüntet a VÉSZ és már nem először ebben az ügyben?

A VÉSZ szerint fizethetne a Lidl

Mert úgy tudják, a Lidl a teljesítés 20 százalékának megfelelő összeget, úgy 130-140 millió forintot (az építőiparban szokásos okból, vagyis garanciális javításokra) visszatartott. Vagyis ennyit még nem fizetett ki a fővállalkozónak. A Lidl is megerősítette a garanciális visszatartást, azt is hozzátéve, hogy amennyiben a garanciális javítások után maradna ebből az összegből, az a felszámolót illetné.

A Gropius éppen 140 millióval lóg az alvállalkozóknak.Ezért gondolta azt a VÉSZ, hogy közvetlenül a Lidltől kérik a ki nem fizetett vállalkozói díjakat. A VÉSZ két és fél hónapja tárgyal a Gropiussal és a Lidllel, eredménytelenül, ezért döntöttek a „megszállás” mellett.

A Lidl szerint a tárgyalások során a VÉSZ nem adott nekik olyan információt, hogy mely vállalkozásoknak mennyivel tartozik a Gropius. Vagyis hogy milyen szerződések alapján követelnek pénzt a Lidltől. S mivel az áruházlánc csak a Gropiussal áll szerződésben, az alvállalkozókkal nem, erről nincs is információja.

A fővállalkozó ellen egyébként nem régen felszámolás indult. Amíg az le nem zárul, onnan az alvállalkozók nemigen számíthatnak a pénzükre. A felszámolások átlagos 1 százalékos térülési értékét nézve valószínűleg a felszámolás végén sem…

Addig el nem mennek, amíg a Lidl nem fizet

A VÉSZ elnöke lapunknak megerősítette: addig nem oldják fel a blokádot, amíg a kárvallott cégeket ki nem fizetik. Éliás Ádámot a szigetszentmiklósi logisztikai központnál értük el. Az FN24-nek elmondta, a rendőrség ott van a helyszínen, de nem zavarták el őket. 80-100-an tartják a blokádot,  jó pár autóval. Addig nem mennek el, amíg vagy készpénzben nem fizet a Lidl, vagy meg nem vásárolja a Gropius követeléseit, és ilyen úton ki nem egyenlíti az alvállalkozók számláit. Éliás Ádám szerint ez utóbbi megoldás működött már más hasonló esetben is.

A Lidl azt közölte, fontosnak tartják, hogy (mint eddig, úgy a jövőben is) mindig határidőre eleget tegyenek kötelezettségeiknek. Az áruházlánc szerint nekik nincs lehetőségük, hogy beavatkozzanak a Gropius és az alvállalkozók közötti jogvitába. Ennek ellenére a vállalat törekszik arra, hogy a felek közötti megállapodás mielőbb létrejöjjön, hogy ezzel is minimalizálják az alvállalkozók veszteségét.

A Lidl nem először építtetett a Gropiussal, és elmondásuk szerint eddig nem volt hasonló probléma. A VÉSZ elnöke viszont állítja: a Lidl sok hónapja tudhatta, hogy a Gropius nem fizeti ki az alvállalkozókat.

Éliás Ádámtól még annyit tudtunk meg, hogy az áruházból két vezető hívta fel ma telefonon, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben.