Üzleti tippek

Mankót kap a BorsodChem

A Wanhua Industrial Group összesen 140 millió euró forrást biztosít a BorsodChemnek, miután a kínai stratégiai befektető és a kazincbarcikai vegyipari cég megállapodtak a BC tőkeszerkezetének átstrukturálásáról.

A forrás a senior banki hitelekkel azonos feltételekkel bír. Az ügylet zárásakor a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, amellyel a következő két évben megvásárolhatja a Permira Alapok/VCP a BorsodChemben birtokolt teljes részesedését.

A megállapodást és a hozzá tartozó finanszírozást még jóvá kell hagyniuk a senior (elsőbbségi) banki és mezzanine hitelezőknek (alárendelt kölcsöntőkét nyújtó) .

A BorsodChem jelenlegi főtulajdonosai a Permira Alapok és a VCP Capital Partners több hónapnyi tárgyalás után jutottak konszenzusra. A felek csütörtöki közleménye szerint a megállapodás stabilizálni fogja a BorsodChem (BC) működését, és a továbbiakban nagyfokú pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a Wanhua kezdetben “jelentős mértékű” kisebbségi részesedést szerez a BC-ben. A 30 millió eurós első részlet néhány napon belül megérkezik, a tranzakció teljes lezárása pedig március végén, április elején várható, a senior hitelezők jóváhagyása után.

2011-ben kezdik a termelést

Ezt követően a BorsodChem haladéktalanul megkezdi a félbehagyott beruházásainak a befejezését. A vállalat az új TDI-2 üzem és a salétromsavgyár felépítésére kívánja használni az új forrást. A tervek szerint az üzemek 2011 első negyedévének végén kezdhetik meg a termelést.

Az elnök-vezérigazgató kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a Wanhua tulajdonszerzése nem érinti a munkavállalói létszámot. Emlékeztetett, hogy az egy évvel ezelőtt bejelentett csoportos létszámleépítést leállították. Az ebben érintett dolgozókat – a korengedményes nyugdíjazottakon kívül – a vállalat továbbfoglalkoztatja az úgynevezett központi szolgáltató egységben, amelyet a jövőben is fenn kívánnak tartani.

A tranzakció nem nyilvános

Christian Neuss, a Permira Alapok képviselője hangsúlyozta, hogy a 140 millió euró új forrásként érkezik, senior hitel formájában, a standard piaci árazásnak megfelelő feltételekkel. Közölte azt is, hogy a BC mezzanine hiteleit (kölcsöntőke) konvertálják, vagyis azok el fognak tűnni. A teljes tranzakció részleteit azonban nem hozzák nyilvánosságra.

Wolfgang Büchele ehhez hozzátette, hogy a BC jelenlegi teljes hitelállomány valamivel több mint 1 milliárd euró. Ennek mértéke csökkenni fog a mezzanine hitelek konvertálásával, de a BC még néhány évig tőkeáttétellel fog működni. Megjegyezte, hogy a hitelező bankok 2001 végéig haladékot adtak a kamatfizetés jelentős részére.

Az egész BorsodChemet megszereznék

Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója elmondta: a Wanhua az ázsiai, csendes-óceáni térség legnagyobb izocianát gyártója, és az elmúlt 10 évben az egyik leggyorsabban növekedő vállalat volt a térségben. Stratégiai befektetőként a BC egészének megszerzésében érdekeltek. Erre 24 hónapot biztosít a mostani megállapodás, és addigra kész tervvel fognak rendelkezni a kazincbarcikai vállalat jövőjét illetően. Hozzátette: céljuk, hogy együttműködjenek a jelenlegi tulajdonosokkal és a vezetéssel.

A Wanhua csoport tavaly ősszel jelezte érdeklődését a BC iránt. Az időközben stratégiai befektetői szerepre törő kínai társaság korábban felvásárolta a BorsodChem mezzanine hiteleinek jelentős részét. Ezután megakadtak a tárgyalások a BC tulajdonosai és a társaság hitelezői között.

A kormány korábban már kinyilvánította, hogy kész szerepet vállalni a munkahelyek megtartása érdekében. A BorsodChem közlései szerint tárgyalások folytak az MFB által nyújtandó lehetséges hitelről is, de végül erre nem került sor a Wamhuával megkötött megállapodás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik