Receptek munkahelymegőrzésre

A szaporodó létszámleépítések időszakában körülnéztünk, milyen támogatásokra számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek megőrzik, illetve bővítik a munkavállalói létszámot.

I. Új bér- és képzési támogatások

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA) három támogatási programra lehet pályázni, ezek közül kettőt emelünk ki, amelyek a munkahelymegőrzést és a létszámbővítést támogatják – vissza nem térítendő forrásokkal. A rendelkezésre álló pénzügyi keret: 5,9 milliárd forint.

1. „MEGŐRZÉS – 9122”

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) elsősorban azokat a munkáltatókat támogatja, akik maguk is megtettek mindent a foglalkoztatási szint fenntartása érdekében, és ezt pályázatukban be is tudják mutatni.

A pályázati kiírásra azok a munkáltatók pályázhatnak, amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma 2008-ban legalább 3 fő volt, és

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy projektjük teljes időtartama alatt a projekt kezdetekor meglévő átlagos statisztikai állományi létszámukat megőrzik.

A támogatás bértámogatás és képzési támogatás formájában vehető igénybe.

A támogatás mértéke attól függ, hogy hány főt foglalkoztat a vállalkozás.

A támogatással párhuzamosan ugyanarra a munkavállalóra a START, START PLUSZ, START EXTRA Kártyák kedvezménye is igénybe vehető, ilyenkor azonban a támogatás megállapításakor a kártya által biztosított kedvezmény összegével csökkentett járulékfizetési kötelezettség vehető figyelembe.

Több munkáltatónál állásuk megtartásával, de rövidebb munkaidőben, részmunkaidőben dolgoznak a válság miatt a munkavállalók. Amennyiben a tényleges munkával töltött idő mértéke negyedéves átlagban eléri a törvényes munkaidő felét, a munkavállaló a munkáltatón keresztül támogatást kaphat arra a kieső munkaidőre, amikor ténylegesen nem végez munkát. A támogatás feltétele, hogy a dolgozóval kötött módosított munkaszerződés tartalmazza a tényleges – csökkentett – munkaidőt és az arra járó keresetet, valamint a kieső munkaidőre eső személyi alapbér 80 százalékát. A támogatás mértéke a kieső munkaidőre vonatkozóan a személyi alapbér és járulékának 80 százaléka, időtartama legalább 3 és legfeljebb 12 hónap – a támogatás időtartamával megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. A program keretében a munkáltató a munkával nem töltött időben a munkavállalót képzésben is részesítheti, ezt is rögzíteni kell a módosított munkaszerződésben. A képzési támogatás a képzés költségének 80 százaléka. A képzés nem lehet hosszabb 12 hónapnál, és kizárólag olyan képzőintézmény végezheti, amely rendelkezik a Felnőttképzési Akkreditáló Testület által kiállított intézményakkreditációs tanúsítvánnyal.

2. „MUNKÁBA – 9124”

Erre a támogatásra azok a munkáltatók pályázhatnak, akik olyan munkavállalót alkalmaznak, aki a gazdasági válság miatt vesztette el állását. Már egészen kicsi mikrovállalkozás is pályázhat, ha tavaly legalább egy fő volt az éves átlagos statisztikai állományi létszáma. A támogatás formája hasonló az előzőhöz, formája szintén bérköltség, illetve képzési támogatás.

Ha a pályázó üres álláshelyeinek feltöltésére a munkaügyi központ által közvetített álláskeresőket alkalmaz, vagy más munkáltatótól – aki a gazdasági visszaesés következtében kényszerül alkalmazotti létszámának csökkentésére – vesz át munkajogi jogutódlással munkavállalót, akkor bérköltség-támogatást vehet igénybe. A támogatás mértéke megegyezik a munkahely-megőrzési támogatásnál írtakkal.

A képzési támogatás a munkajogi jogutódlással átvett dolgozóknak az adott munkakör betöltéséhez szükséges képzéséhez igényelhető. A támogatás a képzés költségének 80 százaléka.

Az OFA által kiírt támogatások vissza nem térítendők. A folyósítás támogatási előlegként, valamint utólagos formában – a támogatott által kifizetett számlák és egyéb kifizetési dokumentumok benyújtását és elfogadását követően –, közvetlenül a támogatott bankszámlájára történik.

A pályázatok 2009. november 5-éig folyamatosan nyújthatók be. A pályázati dokumentáció – a regisztrációt követően – letölthető az OFA honlapjáról (www.ofa.hu), vagy a programnak megfelelő azonosítóra hivatkozva (Megőrzés – 9122/2009, Munkába – 9124/2009) postán igényelhető, vagy személyesen vehető át CD-formátumban az OFA Közalapítványi Irodában (1037 Budapest, Lajos u. 80.; telefon: 555-2928, 555-2927).

II. Munkaügyi központok a munkahelyek megőrzéséért

Az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkaadók támogatására irányuló központi munkaerő-piaci program forrása a Munkaerő-piaci Alapból válságkezelésre elkülönített 10 milliárd forint, amelynek terhére 2009. december 31-éig lehet kötelezettséget vállalni. A program megvalósítói a regionális munkaügyi központok.

A programban történő részvételt a regionális munkaügyi központ kezdeményezi úgy, hogy az átmeneti gazdasági visszaesés következtében létszám-leépítési szándékról tájékoztatást nyújtó, illetve a csoportos létszám-leépítési szándékot bejelentő munkaadóval felveszi a kapcsolatot, és tájékoztatást nyújt a programba kerülés lehetőségéről. Együttműködési szándék – azaz a munkáltató munkahely-megtartási hajlandósága – esetén a munkaügyi központ a munkaadóval közösen munkaerő-piaci programot dolgoz ki.

A részletes tájékoztató letölthető az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról (www.afsz.hu).

III. Beruházási támogatások a Munkaerő-piaci Alapból

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009-es pályázatai közül a munkahelyteremtő és magas hozzáadott értékű munkahelymegtartó beruházásokhoz kapcsolódó pályázatokat emeljük ki. Mindkét pályázat támogatja a beruházás megvalósulását és az új munkavállalók bérköltségeit is.

1. Munkahelyteremtő beruházások

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat keretében 1,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a Munkaerő-piaci Alapból. (Azonosító: MPA-2009-1)
A pályázat célja új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása elsősorban a gazdasági, társadalmi és munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű térségekben.

Pályázni csak olyan beruházással lehet, amely legkésőbb 2009. november 30-áig befejeződik, és ahol a pályázója beruházásában érintett telephelyen – több telephely esetén telephelyenként – legalább 2 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak létesít új munkahelyet. A tervezett létszámbővítést a beruházás befejezését követő 90 napon belül meg kell valósítani, és legalább hároméves (kkv esetében legalább 2 éves) folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalni.

A támogatás vissza nem térítendő, mértéke: új munkahelyenként legfeljebb 800 ezer forint, de erre az összegre vetítve további kiegészítő támogatásokra is lehet pályázni attól függően, hogy hol létesül a beruházás. A kiegészítő támogatásokkal együtt új munkahelyenként összesen 1,5 millió forint fajlagos támogatás igényelhető, amennyiben valamennyi szempontnak megfelel.

A pályázatban szereplő beruházási projekthez legfeljebb 80 millió forint, a hátrányos helyzetű régiókban, kistérségekben, településeken megvalósuló beruházáshoz legfeljebb 160 millió forint támogatás igényelhető. A projektenkénti támogatás összege a legalább 300 új munkahelyet eredményező beruházásnál legfeljebb további 100 millió forinttal növelhető.

2. Magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásai

A Munkaerő-piaci Alapból 250 millió forintos keret erejéig lehet pályázni magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásainak támogatására, elsősorban humántőke-igényes gazdasági ágazatokban. (Azonosító: MPA-2009-2)

Ennek megfelelően olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek információtechnológiai, pénzügyi, számviteli, üzletviteli szolgáltató, tanácsadó vagy telefonos ügyfélszolgálati profillal rendelkeznek, és e területek valamelyikén beruházást terveznek.

A támogatás vissza nem térítendő. Mértéke új munkahelyenként, maximum 12 hónapon át, a ténylegesen felmerülő havi bérköltség és annak a pályázat keretében elszámolható járulékai együttes összegének

A pályázatban szereplő beruházási projekthez legfeljebb 30 millió forint támogatás igényelhető. A projektenkénti támogatás összege 80 új munkahelyet elérő munkahelyteremtő beruházásnál legfeljebb további 20 millió forinttal megnövelhető.

A beruházási támogatások pályázati dokumentációit a munkaügyi tárca www.szmm.gov.hu honlapjáról lehet letölteni, valamint a munkaügyi központokban és kirendeltségeiken lehet átvenni. A pályázatokat a beruházás helye szerint illetékes munkaügyi központhoz lehet benyújtani 2009. március 18-áig.

Tovább élő lehetőségek

A hátrányos helyzetűek, illetve hátrányos helyzetű településeken foglalkoztatottak számára eddig is számos bértámogatás volt igényelhető. A tavalyi feltételekkel lehet támogatást igényelni az illetékes munkaügyi központoktól a munkahely-megőrzési és foglalkoztatásbővítési támogatásokat.

Bővebb információk: www.afsz.hu (munkaadóknak/támogatások menüpont).

Érdemes kihasználni a START Kártyák nyújtotta lehetőségeket is, hiszen azokkal nemcsak a pályakezdők foglakoztatását támogatja az állam járulékkedvezménnyel, hanem a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállalók és a tartósan álláskeresők (START PLUSZ), valamint az idősebb munkavállalók és alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatását is (START EXTRA). Újdonság, hogy a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken START EXTRA Kártyával foglalkoztatott, alapfokú végzettségű munkavállalók alkalmazásakor 2009-től nem egy, hanem három évig járhat járulékkedvezmény a munkáltatónak.

Bővebb információk: www.szmm.gov.hu (Start Kártya-család menüpont).