Jövő héten jelennek meg az ÚMFT első pályázati kiírásai

Kedden és szerdán jelennek meg a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési források felhasználására kidolgozott Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) első pályázati kiírásai.

A pályázatokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési és a társadalmi megújulási operatív programjai keretében írják ki elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulására, komplex fejlesztésre, hátrányos helyzetű kistérségekben munkahelyteremtő beruházásra, munkahelyi képzésre. A pályázati kiírások végleges megjelenése előtt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai egyeztetésre bocsátotta a pályázati kiírások tervezeteit.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az európai uniós fejlesztési forrásokat úgy kellene felhasználni, hogy az segítse a gazdaságilag nehéz időszakot lerövidítését, illetve enyhítse a kedvezőtlen hatásokat a foglalkoztatásban és a gazdasági növekedés mérséklődésében.

A kamara szerint a tervezettnél több pénzt kellene az ÚMFT-ben a gazdaságba, a versenyképesség erősítésére fordítani, mert a gazdaságba fordított források a makrogazdasági kilátásokat is kedvezően módosíthatják. A vissza nem térítendő támogatások arányának növelésével a hazai vállalkozások tőkehelyzetén kell javítani.

Címkék: Vállalkozás