Üzleti tippek

Hiteltipp: Hiteligénylés számítógéppel

Mintegy fél tucat hazai bank internetes honlapján már évek óta elérhető olyan hitelkalkulátor, amelynek segítségével percek alatt kiszámíthatja az ügyfél a havi törlesztő részlet nagyságát, ha beüti a kölcsönhöz kapcsolódó legfontosabb adatokat, a kért futamidőt és persze a hitelösszeget.

Noha a bonyolultabb konstrukciónak számító kis- és középvállalkozói hiteleknél (kkv) a pénzintézetek hasonló megoldást nem alkalmaznak, néhányan közülük az utóbbi időben mégis megkönnyítették a kölcsönigénylést honlapjuk segítségével.

Ilyen a Commerzbank, amely pár hete újdonságnak számító kkv-hitel gyorsteszttel jelent meg internetes oldalán. A kölcsönért folyamodó vállalat alapadatainak (így az alapítás évének, a TEÁOR-számnak, az előző évek nettó árbevételének, üzemi eredményének, saját tőkéjének és természetesen a kért pénzösszegnek) a beütésével a kalkulátor megállapítja, hogy az adott cég alkalmas-e a Commerzbank 7 nap alatt folyósítható gyorskölcsönének felvételére. Azt viszont már csak a pénzintézet kkv-tanácsadóitól lehet megtudni, hogy e kölcsöntípus esetében a bank 150–1500 millió forint éves árbevételt és legalább 2 lezárt üzleti év meglétét írja elő. A 12 hónapos futamidejű, forgóeszköz-finanszírozásra fordítható gyorskölcsön mértéke maximum 50 millió forint lehet, kamata a budapesti bankközi kamatláb (Bubor) plusz 2,5–5 százalék.

Ha kalkulátort nem is, céges hiteligénylő dokumentumokat több hitelintézet honlapjáról is le lehet tölteni. Ezek révén megspórolható az előzetes személyes hitelbírálati eljárás, ugyanakkor a végső megbeszéléseken természetesen a cég képviselőinek is jelen kell lenniük a bankban. A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) portáljáról például kinyomtatható a vállalati folyószámla-, támogatott és beruházási hitel, rulírozó (azaz visszafizetés után többször is újból felvehető) és egyszeri eseti kölcsönhöz szükséges, sőt a bankgarancia igénylésére hivatott dokumentum is.

A Citibank honlapján nemcsak részletes tájékoztató olvasható a hitelminősítés folyamatáról, hanem praktikus tanácsokat is kapni arról, milyen szempontokra figyeljen az ügyfél a kölcsön felvétele előtt. A bankhoz kölcsönért fordulókat mindenesetre nem érheti meglepetés, hiszen az általános hitelfeltételek is letölthetők a weblapról.

A Budapest Bank (BB) megoldása szerint a le- és kitölthető hitelkérő adatlap akár online módon el is juttatható a pénzintézethez. A BB ezt valamennyi finanszírozási megoldásánál, tehát a folyószámla-, forgóeszköz-, beruházási, lombard-, illetve támogatott kölcsönök mellett lízingkonstrukciójánál is lehetővé tette. Külön érdekesség a hitelintézet nemrég bevezetett vállalati árukölcsöne. A lakossági mintára az áruházakban igényelhető kölcsöntípus eseti változata például irodai eszközök, számítógépek vásárlásához nyújthat segítséget, a rulírozó konstrukció az árukészlet pótlására, váratlan előnyös készletbeszerzésekre szolgálhat. A cég alapvető üzleti adatainak bemutatása mellett feltétel, hogy a legnagyobb üzletrésszel, szavazati joggal rendelkező tulajdonos készfizető kezességet vállaljon, s a kkv-nak legalább 2 lezárt üzleti évre tekintő múltja legyen. A 19,9 százalékos kamatú és havi 0,33 százalékos kezelési költségű, 6–36 havi futamidejű eseti árukölcsön összege 0,3–5 millió forint lehet (tehát a lakossági konstrukciókhoz képest magasabb a minimális összeg), s a hitelintézet legalább 20 százalék saját erőt vár el a vásárlásnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik