Iparűzési adó helyett nőne a súlyadó és az ingatlanadó

Az iparűzésiadó-bizottság egyik javaslata szerint három lépésben, 2008-ra eltörölnék az iparűzési adót, helyette többet kellene fizetni az ingatlanok és a gépkocsik után. A cégeknek további 2 százalékos helyi társasági nyereség adót is kellene fizetni és 2,5 százalékkal megfejelnék a jelenleg 11 százalékos munkáltatói egészségbiztosítási hozzájárulást. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a bevételkiesés kompenzálására a [...]

Az iparűzésiadó-bizottság egyik javaslata szerint három lépésben, 2008-ra eltörölnék az iparűzési adót, helyette többet kellene fizetni az ingatlanok és a gépkocsik után.

A cégeknek további 2 százalékos helyi társasági nyereség adót is kellene fizetni és 2,5 százalékkal megfejelnék a jelenleg 11 százalékos munkáltatói egészségbiztosítási hozzájárulást.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a bevételkiesés kompenzálására a legkézenfekvőbb megoldásnak a gépjárműadó-bevétel növelését tartják. Emelkedne a vállalkozási célú ingatlanok építmény- és telekadója, ezenfelül a céges ingatalnok értéke után is adózniuk kellene.

Ami az evát illeti, újdonság a korábban ismertetetthez képest, hogy annak a vállalkozásnak, amely a magasabb költséghányadú tevékenysége után 10 százalékos adót szeretne fizetni, a költségszámlái gyűjtése mellett költségnyilvántartást kellene vezetnie. A tervek szerint tételesen meghatároznák, mely tevékenységek tartoznak a magas költséghányadú körbe. Ezen tevékenységek után 50 millió forint éves bruttó bevételig lehessen 10 százalékos evát fizetni, de ezen belül a 15 százalékos mérték alá tartozó tevékenységekből származó bevétel ne haladhassa meg a jelenleg érvényes 25 millió forintot.