Üzleti tippek

Félelmetes gyorsasággal terjednek az új vírusok

A Netsky két új variánsát és a Bagle öt új verzióját fedezték fel péntek óta – közölte az F-Secure. A víruskészítők keményen dolgoztak az utóbbi napokban, hiszen február 27-e óta a Netsky féregből kettő, a Bagle féregből pedig öt új verzió jelent meg.

A Netsky víruscsalád viszonylag egyszerű Windows férgekből áll, melyek e-mailen keresztül terjednek. Ezen férgek fő funkciója, hogy meglehetősen agresszívan terjednek PIF kiterjesztésű csatolt állományokon keresztül. A terjedésen kívül a Netsky.D csupán véletlenszerű csipogást hallatott a PC hangszóróján keresztül március 2-án, kedden délelőtt, más romboló vagy káros funkciója nincs.

„Véleményünk szerint a Netsky.D gyors terjedésének oka, hogy rengeteg e-mail címre jutott el spamként a hétfői nap folyamán” – nyilatkozta Mikko Hypponen, az F-Secure vírusvédelmi kutatási igazgatója. „Ha ilyen mértékben terjed tovább, akkor megdöntheti a Mydoom.A és Sobig.F rekordját is.” –tette hozzá Hypponen. Az F-Secure a Netsky.D kódról hétfőn F-Secure Radar Level 1-es riasztást adott ki, ami a legmagasabb riasztási szint.

A Bagle.C, .D, .E, .F és .G néven ismert új Bagle variánsok mindegyikét a hétvége folyamán fedezték fel. Az eredeti Bagle.A (más néven Beagle) egy Windows e-mail féreg, melyet 2004. január 18-án fedeztek fel, mindössze 24 óra alatt terjedt el az egész világon.
Valószínűleg a Bagle mind az öt új verzióját ugyanaz a személy készítette. „Úgy tűnik, hogy az író vírusháborút folytat,” – mondta Hypponen. „Láthatóan figyelte, hogy a vírusvédelmi szállítók milyen gyorsan adják ki a felismerő csomagokat, majd módosításokat végzett a felismerés elkerüléséhez, és azonnal kiadta az új verziókat.” – árulta el a finn szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik