Üzleti tippek

EU: szigorú szabályok

A hatékony diszkrimináció-ellenes politika nemcsak elvi kérdés, hanem üzleti szempontból is jó befektetés.

Minél változatosabb az egy munkahelyen dolgozó alkalmazottak kor, nem, vallás és munkaképesség szerinti összetétele, a cég rövid és hosszú távon annál nagyobb előnyökre számíthat – állapítja meg az európai bizottság egyik nemrégiben készített jelentése. A 200 európai vállalat körében végzett felmérés eredményein alapuló tanulmány szerint a munkahelyi sokszínűség rövid távon olyan figyelemre méltó előnyökkel jár, mint új piacok meghódítása, a költségek csökkentése és a teljesítmény fokozása. A faji, nemi és vallási szempontból heterogén kollektíva és a csökkent munkaképességűek foglalkoztatása hosszabb távon az üzleti partnerek és az ügyfelek szemében nagyobb megbecsülést és bizalmat, továbbá a humán tőkében minőségi javulást hoz a cégeknek. A megkérdezett vállalatok 69 százaléka vélekedett úgy, hogy a sokszínűséget felvállaló humán erőforrás politika javított a cég általános megítélésén. Ugyancsak 60 százalék felett volt azoknak az aránya, akik szerint a módszer nagyban hozzájárult a tehetséges munkaerő odacsalogatásához, illetve megtartásához.

Az Európai Bizottság ugyanakkor elismeri, hogy a cégeknek egyelőre csak kis hányada törekszik tudatosan arra, hogy különféle adottságú, korú, nemű és vallási meggyőződésű embereket egy kollektívába forrasszon össze.

Jogszabály a diszkrimináció tilalmáról

Az Európai Unió pontosan három évvel ezelőtt fogadta el azt az idén decemberben hatályba lépő jogszabályt, amely az európai munkahelyeken és a képzésben megtilt mindenféle diszkriminációt, legyen az vallásra, hitre, korra, csökkent munkaképességre vagy szexuális orientációra visszavezethető.

A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése távolabbi múltra tekinthet vissza az EU-ban, ahol az elvek szintjén már az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es Római Szerződésben is szerepelt. A szerződés szociálpolitikai része már akkor kimondta, hogy a nőknek és a férfiaknak egyenlő munkáért egyenlő bér jár. A munkahelyi diszkriminációról szóló, december elején életbe lépő irányelv a köz- és a magánszférában minden munkaadó számára előírja a munkahelyi szabályok felülvizsgálatát, hogy azok sem közvetlenül, sem közvetve ne adjanak módot a hátrányos megkülönböztetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik