Augusztustól drágul az áram és a postai díjak

Augusztustól átlagosan kilenc százalékkal többet kell fizetni az áramért. Az emelést a tüzelőanyagok világpiaci árának tartósan magas szintjével indokolta a gazdasági minisztérium.A költségek növekedését gyorsította a forint árfolyamának gyengülése, emiatt megdrágult az import villamos-energia ára is. Ebben a helyzetben a gazdasági miniszter a jövő januárban esedékes villamosenergia-áremelés előrehozataláról döntött. Februárban volt legutóbb áremelés Hatvani György, [...]

Augusztustól átlagosan kilenc százalékkal többet kell fizetni az áramért. Az emelést a tüzelőanyagok világpiaci árának tartósan magas szintjével indokolta a gazdasági minisztérium.

A költségek növekedését gyorsította a forint árfolyamának gyengülése, emiatt megdrágult az import villamos-energia ára is. Ebben a helyzetben a gazdasági miniszter a jövő januárban esedékes villamosenergia-áremelés előrehozataláról döntött.

Februárban volt legutóbb áremelés

Hatvani György, a GKM energetikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a lakossági és a nem lakossági fogyasztói kategóriában egyaránt kilenc százalék közelében lesz az emelés. A lakossági nappali áram pár tized százalékkal kisebb mértékben, az éjszakainak nevezett kedvezményes tarifa pár tizeddel nagyobb mértékben nő.

Az áram ára utoljára 2003. február 1-jén emelkedett. A nappali áram ára 7,7 százalékkal nőtt, 22 forintról 23,7 forintra. Az éjszakai kedvezményes tarifa 13,7 százalékkal 11,6 forintra emelkedett.

Augusztustól változnak a postai díjak

A postai szolgáltatások hatósági díjas szolgáltatásai augusztus 1-jétől drágulnak. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és Pénzügyminisztérium felülvizsgálta a Magyar Posta Rt. javaslatát, és ennek alapján átlagosan 9,72 százalékos tarifaemelést engedélyezett.
Egy távolsági levélküldemény ára negyven helyett 44 forint lesz.

A Magyar Posta Rt. a tarifaemelésről közleményben értesíti a lakosságot, amelyet minden postán kihelyeznek.