Üzleti tippek

EU közbeszerzés: új piacok

Hazai vállalkozások is sikerrel indulhatnak az uniós tagállamok közbeszerzési tenderein és akár több évre szóló folyamatos megrendelésre szóló szerződéseket nyerhetnek el.

Érdemes minél előbb beletanulni az unós közbeszerzési pályázatok rendszerébe, hiszen általában néhány visszadobott pályázatnyi tanulópénzt mindig meg kell fizetni. Ha viszont egyszer sikerült, akkor betettük a lábunkat az ajtónyílásba és további pályázatok, valamint újabb uniós piacok reménye kecsegtet. A kormányzati beszerzésekről szóló GATT-kódex alkalmazása nyomán és a Magyarország és az Unió közötti Európai Megállapodás 66. cikke értelmében az Európai Unió közbeszerzési piaca elvileg és gyakorlatilag Magyarország vállalatai számára is nyitva áll, az EU-tagországokéival egyenlő feltételekkel. A csatlakozási szerződés hatályba lépése várhatóan sok EU-tagállamban bejegyzett, elsősorban kis és közepes vállalat számára jelent majd megfelelő jogi garanciát arra, hogy megjelenjen a magyar közbeszerzési piacon.

A közösségi közbeszerzési pályázatokon szinte minden exportképes hazai termék értékesíthető, a pályázatokon való részvétel különösen kedvező lehetőséget ad a kis és közepes méretű vállalatoknak a piaci megjelenésre, a piacra jutás egyik legolcsóbb és legkevésbé kockázatos módja. A megrendelések több évre szólhatnak és nagy volumenűek. Az ár a meghatározó, kevésbé fontos a márkák ismertségére és/vagy a csomagolás. Az egyenletesen jó minőség természetesen alapfeltétel. A magyar vállalatok közvetlenül lépnek kapcsolatba a megrendelőkkel, ezáltal ki lehet kerülni a közvetítőket. A közbeszerzési pályázatokon azokat az EU-ban bejegyzett nagy cégeket is meg lehet ismerni, amelyekkel beszállítói kapcsolatok építhetők ki.

A csatlakozási szerződés hatályba lépése után egyes EU-tagállamok (főleg Magyarország két legnagyobb felvevőpiacán, Németországban és Ausztriában) viszonylatában fennmaradnak a munkavállalással kapcsolatos korlátozások. Ez gátolhatja a közbeszerzések liberalizálásából adódó lehetőségek kiaknázását.

Az Európai Megállapodás ugyanezen cikke kimondja, hogy Magyarország 10 éves átmeneti időszakon keresztül – 2004. február 1-jéig – nem köteles hasonló elbánást nyújtani a magyar közbeszerzési eljárás során a tagállamokban bejegyzett cégeknek. Az átmeneti időszak lejárta után bármely tagállamban bejegyzett bármely vállalkozás jogosult Magyarországon közbeszerzési pályázatot beadni és a nemzeti elbánás (diszkriminációmentes elbírálás) jogát élvezni.

A csatlakozási szerződés hatályba lépésével a magyar közbeszerzési piac tehát nyitottabbá válik abban az értelemben, hogy megszűnnek a hazai vállalkozások jogszabályban biztosított előnyei (a 10 százaléknál magasabb árszintű, legalább 50 százalékban hazai ajánlat a külföldivel egyenértékű), ezáltal erősödik a verseny. A közbeszerzési törvény átfogó felülvizsgálata és a közösségi szabályozáshoz történő igazítása (a hazai vállalkozások preferált helyzetének eltörlése mellett például az értékhatárok harmonizálása) a csatlakozási szerződés hatályba lépéséig megtörténik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik