Pénzügy

Brutális bírságot kapott a csodavizes cég az MNB-től

Az MNB csütörtökön közzétett határozatában 27 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Safis-EVO Zrt.-re, mert engedély nélkül végezték tevékenységüket. A társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen kínált – nyereség részesedési jogként reklámozott – befektetési lehetőséget ügyfeleinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében többek között azt vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. az úgynevezett nyereség részesedési jog értékesítésére történő hivatkozással jegybanki engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet valósított-e meg.

Az MNB a társasággal szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve – eddigi gyakorlatával összhangban – annak adatait már korábban megjelentette honlapja figyelmeztetések menüpontjában. Ideiglenes intézkedéseként az eljárást lezáró döntéshozatalig azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Safis-EVO Zrt. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Nyereségrészesedési jog

Vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a társaság által több ezer magyar ügyfélnek – így különösen webáruháza vásárlóinak – küldött elektronikus levélben kínált befektetési lehetőséget. A társaság különböző start-up cégek, magyar feltalálók által fejlesztett világraszóló ökotalálmányok (például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán) piacra vitele céljából gyűjtött forrást.

Csábító ígéretek: a csúcsaranytól a csodavízen át a nyereségrészesedési jogig
Az MNB közbelépésének köszönhetően most csak keveseket ejthettek át.

A társaság által kínált konstrukció lényege, hogy a befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) úgynevezett nyereség részesedési jogot szerezhettek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben. Az esetlegesen kilépő kültagoknak pedig azt ígérte a Safis-EVO Zrt., hogy 3 év elteltével a „nyereségrészesedési jogukat” 120 százalékos áron visszavásárolja.

A nyereségrészesedési jog (németül: Genußrecht) a hatályos magyar jogszabályok által egyébként sem ismert jogintézmény. Jelen ügyben azonban a Safis-EVO Zrt. látszólag nyereségrészesedési jog értékesítésére irányuló tevékenységéről az MNB megállapította, hogy valójában visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen fogadott el betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezik és nem is rendelkezett engedéllyel.

Bírság és végleges eltiltás

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában a Safis-EVO Zrt.-t 27 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A jegybanki döntés semmilyen formában nem érinti a Safis-EVO Zrt. ügyfeleivel szemben fennálló, esetlegesen már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB egyebek mellett kiemelt súllyal értékelte, hogy a társaság a korábbi ideiglenes eltiltó végzés ellenére is folytatta jogosulatlan pénzügyi tevékenységét. A jegybank eljárása során – több bűncselekmény gyanúja miatt – rendőrségi feljelentést is tett és a társaság törvénysértő működése miatt több alkalommal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróságnál.

A cég érdekköre a kedvezménykártyák piacán is nyomult, ahhoz is pénzt gyűjtött, és annak kapcsán is kapott már MNB-büntetést, eltiltást:

Mesés hozamú amerikai üzlethez kalapoznak pénzt magyar celebekre hivatkozva
Több tízszeres hozamot ígér egy amerikai gyökerű cég. Részvényesei között színész, rendező, humorista, standupos, olimpiai bajnok is van már, és újabb befektetőket toboroz. Közben meggyűlt a baja a jegybankkal.

Az MNB ismételten felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Ennek kapcsán az MNB ügyfélszolgálata és vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megad az érdeklődőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik