Belföld

Matolcsy nem tud Kósa 1300 milliárdos ügyéről

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke kérdezte a tárca nélküli miniszter kötvényjegyzésével kapcsolatos állításokról.

A szocialista Molnár Zsolt a korábbi sajtóhírek alapján arról kérdezte a jegybank elnökét, hogy az MNB, mint felügyeleti szerv, tudott-e Kósa Lajos  Lajos 1300 milliárdos csengeri örökösödési ügyéről. Matolcsy György azt válaszolta, hogy a tárca nélküli miniszter 2013-as megbízási szerződéséről a jegybanknak nincs információja, de az biztos, hogy a korábban az üggyel hírbe hozott FHB Bank Zrt. ügyfeleinek teljes betétállománya, a pénzintézet mérlegfőösszege messze a nevezett érték alatt volt 2013 és 2017 között.

A folyamatos felügyelés keretében az egyes pénzintézetek jogszabályban meghatározott körben és gyakorisággal adatszolgáltatásra kötelezettek az MNB felé. Az így szerzett adatok azonban banktitoknak minősülnek, így számadatokat e tekintetben az MNB nem közölhet. Mindazonáltal az FHB Bank Zrt. által a folyamatos felügyelés keretében szolgáltatott adatok a nyilvánosan elérhető adatokkal összhangban vannak, azokból az látszik, hogy a kérdésben megjelölt paraméterekkel rendelkező ügyletet az FHB Bank Zrt. nem bonyolított.

A jegybank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény alapján folyamatosan felügyeli, ellenőrzi a bankokat, így az FHB Bankot is. Annak tőkemegfelelési mutatójánál azért nem vették figyelembe az állítólag ott elhelyezett mintegy 1300 milliárd forintnyi összeget, mert az MNB rendelkezésére álló adatok szerint ilyen ügyletet nem is bonyolítottak a pénzintézetnél.

Korábban Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén akarta tisztázni az ügyet, nem sok sikerrel.

A nemzetbiztonsági bizottság nem tárgyal Kósa ügyéről, mert Soros
Molnár Zsolt összehívta a bizottságot, Németh Szilárd közölte, hogy a Fidesz nem vesz részt az ülésen.
Molnár Zsolt: Kósa az évszázad botrányhőse, vagy az ország lúzere
A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint az ügyből politikai következtetéseket kell levonni.
A csengeri nő ügyvédje szerint Kósa is kapott volna ajándékot
Van olyan ajándékozási szerződés is a kezében, amelyet személy szerint Kósa kapott és aláírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik