Pénzügy

Felrobbanthatja a lakáspiacot Rogán bejelentése

Csütörtökön Rogán Antal egy olyan lakásvásárlás támogatási koncepcióról beszélt, mely újfent gyökeres változásokat hozhat az ingatlanpiacon.

A bejelentés alapján a Bankmonitor.hu számításai szerint akár az ingatlan 35-40 százalékát is megkaphatjuk utólag az államtól. A hitelfelvétel elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy jól járjunk. Nem mellesleg: a budapesti ingatlanpiac elmúlt két és fél évben mutatott áremelkedésének teljes hatását kompenzálná az intézkedés bevezetése. Újra el lehet kezdeni nézegetni a lakáshirdetéseket és a hitelajánlatokat…

Rogán Antal tegnapi bejelentése: a lakásvásárlásra fordított önrészt vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból az átlagos lakásérték erejéig.

Rengeteg érdemi részlet nem ismert, a fenti bejelentés nem határozza meg teljes egészében a lakásvásárlási támogatás új formáját. Vélelmezhetjük ugyanakkor, hogy nem ingyen szeretné az állam lakáshoz juttatni a magánszemélyeket, hanem arról van szó, hogy ha hitelt vesz fel valaki, akkor a személyi jövedelemadó felhasználható lesz (visszaigénylésen keresztül) hiteltörlesztésre és ezen keresztül a kevésbé vagyonosak is könnyebben vehetnek lakást.

Egy konkrét példa

Megveszünk mondjuk egy 12 millió forintos használt lakást 6 millió forint önerőből és 6 millió forint 20 évre felvett lakáshitelből. Kétkeresős gyermektelen család esetén nem jár CSOK, így a 6 millió forintot teljes egészében hitelként fel kell venni, ha nem rendelkezünk vele. Tegyük fel, mindkét kereső átlagos, azaz 170 ezer forintos nettó keresettel bír.

Ilyen kereseti adottságok mellett a két fő éves teljes személyi jövedelemadója 920 ezer forintot tesz ki. Ezt az összeget igényelhetik vissza évente. Ezzel szemben a 6 millió forintos hitel (átlagosan 3,8 százalékos kamat mellett) 36 ezer forintos havi törlesztéssel bír (éves szinten 432 ezer forint). Feltételezve, hogy a visszaigényelt adó teljes egészében a banki tartozásunk csökkentését (és nem az aktuális törlesztést, hiszen egy évente jelentkező összeg) szolgálja, az eredetileg 20 évre felvett hitel 72 hónap (6 év) alatt kifut.

Felvettünk 6 millió forint kölcsönt és 5,5 millió forint adóvisszaigényléssel 6 év alatt lezártuk a lakáshitelt. Ez idő alatt összességében 1,5 millió forintot fizettünk meg a banknak havi részletekben. Az adóvisszaigénylés azért nem éri el a teljes önerő 6 millió Ft-os összegét, mert előbb nullára fut a hiteltartozásunk a havi törlesztésekből és az éves adóvisszaigénylésből.

1,5 millió forintot fizetünk tehát saját pénzből a 6 millió forintos hitel után! Kinek nem éri meg?

Ezt egyelőre nem lehet meghatározni…

De mivel az önerő igényelhető vissza az adóból és fordítható hiteltörlesztésre az optimum 50% önerő és 50% hitelfinanszírozás mellett valósulhat meg. Ha kisebb az önerő, kisebb lesz az adó-visszaigénylésünk. Ha pedig nagyon kicsi a hitel, akkor ez limitálhatja az államtól visszakapott adóforintokat.

Mindez annyit jelent, hogy a fenti példában egy 12 millió forintos lakásért:

  • fizetünk 6 millió Ft önerőt,
  • + 1,5 millió forintot a banki hitel után,
  • összesen 7,5 millió forintot (a 12 millió forint 62,5 százalékát)
  • minden más adó-visszaigénylés

Fentiek tehát egyenértékűek egy 37-38 százalékos lakásár csökkenéssel. Visszajutunk oda, ahol az ingatlanárak 2,5 éve voltak.

Mire van szükség ahhoz, hogy mindez működjön:

  • bejelentett jövedelemre / hogy legyen visszaigényelhető adónk
  • önerőre (minél több, annál több adót tudunk visszaigényelni)

Ha mindez az eddig megismert (illetve a bejelentésből racionálisan következtethető módon) valósul meg, akkor az viszonylag gyorsan újabb érdemi áremelkedéshez vezethet az ingatlanpiacon. Nyitott kérdésből természetesen rendkívül sok van…

Összességében 100 milliárd Ft-ot is elérhet a teljes adó-visszaigénylés éves szinten. A kormányzat ismert törekvései alapján ekkora áldozat még „beleférhet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik