Gazdaság

Rogán adókedvezményt adna a CSOK-osoknak

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak, mégpedig:

  • a teljes csok-ot önrészként is figyelembe lehessen venni,
  • és hogy a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból, egy átlaglakás értékéig.

A 24.hu szerint a javaslat nagyon “érdekes” több szempontból is, talán érdemes lenne finomítani rajta.

  1. Rogán Antal nem adóalap-csökkentésről beszélt az MTI beszámolója szerint, hanem szja-visszaigénylésről. Vagyis ha jól értjük, közvetlenül az adót lehetne csökkenteni (ami sokkal kedvezőbb, mintha az adóalapot lehetne).
  2. Ha a CSOK is önrésznek számít, akkor aki CSOK-ot kap, az kétszeresen is kap állami támogatást? Hiszen pluszban egy az egyben visszaigényelheti a kapott CSOK összegét az szja-ból, ha jól értjük.
  3. Átlaglakásról beszél. Megnéztük a Költözzbe.hu-n – ma Magyarországon egy átlagos ingatlan 24,6 millió forintba kerül. Ha valaki ezt kizárólag CSOK-ból és önrészből veszi, akkor a teljes összeget visszaigényelheti az szja-ból? De ha csak a felét… akkor is…
  4. A CSOK szabályai nem zárják ki, hogy akinek már van lakástulajdona, az egy másik megvásárláshoz is igényelhesse. Vagyis kedvez a gazdagoknak: ha valakinek van gyereke, és van pénze, hogy újabb lakást vegyen, akkor az kap mellé állami támogatást is. Meg most meg még szja-visszaigénylést is?

A CSOK alapján eddig 22 ezer támogatási kérelmet fogadtak be, 18 ezer szerződést pedig már megkötöttek csaknem 49 milliárd forint értékben – mondta éves miniszteri beszámolóján Rogán.

Ismertette, hogy az 5 millió forintig igényelhető adó-visszatérítési támogatásra több mint 4 ezer kérelmet nyújtottak be, több mint 17 milliárd forint értékben. Sikernek nevezte, hogy 2015 első háromnegyed évéhez képest 2016 ugyanezen időszakában 14 százalékkal több új lakás épült.

Rogán Antal az ülésen elmondta, nem kér kegyelmet, tudta, mi vár rá, amikor másfél éve elvállalta a miniszterséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik